×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Ellenőrzéseket végez az Igazságszolgáltatási Felügyelet a caracali ügy kapcsán

2019.07.29 - 19:15
Megosztas :
 • Ellenőrzéseket végez az Igazságszolgáltatási Felügyelet a caracali ügy kapcsán

  Hivatalból kivizsgálásba kezdett az Igazságszolgáltatási Felügyelet (IJ) a caracali esetben foganatosított ügyészségi eljárás szabályosságával kapcsolatban.

  Az intézmény ugyanakkor azt is kivizsgálja, hogy milyen körülmények között kerültek nyilvánosságra a büntetőjogi nyomozás bizonyos részletei.

  Az IJ közleményben tájékoztat, hogy ellenőrizni fogja, vannak-e fegyelmi kihágásra utaló jelek abban a módban, ahogy az ügyészek eljártak a caracali eset kapcsán.

  Szombaton az Ügyészek Jogállásának Védelmében Mozgalom nevű egyesület közleményben időrendi sorrendben ismertette a július 24-25-i caracali eset mozzanatait. Az egyesület állítása szerint az elkövető egyetlen szomszédja sem telefonált az 112-es segélyhívó számra a kérdéses időszakban.

  Az ügyészek egyesülete leszögezi, az áldozat tartózkodási helyének beazonosítása végett minden telefonszámot leellenőriztek, amelyről feltételezhető volt, hogy kapcsolatba hozható a kiskorú lány eltűnésével. Azt is közölték: az 112-es számot hívó áldozat annyit mondott, hogy lát egy fát, egy piros kerítést, egy fenyőfát, kutyákat és egy személygépkocsit. A Speciális Távközlési Szolgálat az általa használt rendszer segítségével a hívás alapján akkora területre tudta leszűkíteni a bemért helyszínt, amelyen több száz ház található. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) műszaki felszerelését ugyanis az alkotmánybírósági döntés miatt már nem lehet igénybe venni a bűnvádi nyomozásokhoz - teszi hozzá az egyesület.

  Az ügyészek szervezete azt is leszögezi: egyetlen ügyész sem tiltotta meg a rendőröknek, hogy behatoljanak a tett helyszínére. A rendőrök egyébként azt kommunikálták nekik, hogy a tettes házán és udvarán semmiféle mozgást vagy hangot nem észlelnek - teszi hozzá az Ügyészek Jogállásának Védelmében Mozgalom nevű egyesület.

  Cookie