×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
9 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Elmaradnak a vidéki közösségi rendezvények

2020.04.02 - 15:30
Megosztás :
 • Elmaradnak a vidéki közösségi rendezvények

  A koronavírus elterjedése miatt kialakult tragikus helyzet miatt Szatmár megye valamennyi községében elmaradnak a községnapok, valamint a hagyományos és újonnan bevezetett közösségi rendezvények. Az alábbiakban néhány polgármestert kérdeztünk.

  Piricsi Arthur, Sárközújlak polgármestere arról tájékoztatott, hogy már az elmúlt években sem szerveztek mindig városnapot, mert a helyi tanács úgy döntött, hogy azt a pénzt a városfejlesztésre megvalósítás alatt álló projektek önrészének a kifizetésére használják. Jelenleg hat városfejlesztési projekt megvalósítása van folyamatban több millió lej értékben, ezeknek az önrészét biztosítani kell. A koronavírus terjedésének a megfékezése érdekében született intézkedések is elég sok pénzt igényelnek. Egyelőre még nem volt szükség költségvetés módosításra, de ez bármikor megtörténhet, mert a költségvetésnek vannak olyan tételei, amelyeket bármikor át lehet csoportosítani. Körülbelül százezer lejt lehet elkülöníteni a tömbházak fertőtlenítésére. Piricsi nem érti, miért van az, hogy a tömbházlakókat védeni kell, azokat, akik máshol laknak nem. Folyamatban van a közterületek fertőtlenítése is, sajnos nem egyszerű beszerezni a fertőtlenítő szereket. A helyi tanács a beadványt küldött a DSP-hez, melyben segítséget kért, hogy milyen vegyszerekkel, milyen módon történjen a fertőtlenítés, mindmáig nem érkezett válasz.

  Brém László, Mezőfény község polgármestere úgy látja, hogy ameddig a koronavírus járvány nem szűnik meg, semmilyen közösségi rendezvényt nem szerveznek. Mezőfényen mindig erős volt a kulturális és a közösségi élet, ez az utóbbi évek során tovább fejlődött, az idei évre is elkészültek a tervek, sajnos a világjárvány ezeknek a terveknek a megvalósítását lehetetlenné teszi. Az egyik legnagyobb rendezvény, a Nyári Nyitó Fesztivál június 20-ra van tervezve, ez a jelenlegi helyzetet figyelembe véve biztos, hogy elmarad. Annyira bizonytalan a helyzet, hogy nem lehet előre tervezni. Még a szeptemberi Lovas Napok megszervezése sem biztos. A rendezvényekre szánt összeget egyelőre nem kell átcsoportosítani, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem lesz rá szükség. Vannak plusz kiadások, de az az összeg, ami sürgősségi esetekre van elkülönítve elegendőnek tűnik. Ami nagyon szomorú, hogy a lakodalmakat kell elhalasztani. Mezőfényen nagyon sok fiatal tartott az utóbbi időszakban lakodalmat a helyi kultúrotthonban, ez jelenleg nem lehetséges.

  Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere is nehéz helyzetben van, hiszen a fontosabb közösségi rendezvények pályázatokból születtek volna meg, a pályázati pénzek elszámolása pedig nem egyszerű. Nyertek egy határon átívelő pályázatot, az egyik szerződést a napokban kellene aláírja Suceavan. Nyertek egy bizonyos összeget az Orgonafesztiválra és a Szamosháti Fesztiválra. Vannak még eltervezve más rendezvények is, de jelenleg úgy tűnik, hogy ezek mind elmaradnak. A hétfőn megtartott online tanácsülésen elkülönítettek egy bizonyos összeget az idősek élelmiszer-ellátására, fertőtlenítő szerek vásárlására, a sportpályán lévő öltözőt átalakították karanténra, egyelőre hat személy számára, de további átalakításokkal a helyeket meg lehet duplázni. Két személy érkezett haza külföldről a vörös zónából, őket azonnal elvitték Muzsdalyra. Több mint harminc személy (és ezek családtagjai) van házi elkülönítésben, ezek folyamatosan kerülnek ki onnan. Nálunk is — mint több más községben — a DSP-től kapott lista nem egyezik meg a valós listával, a rendőrség pedig a DSP-től kapott listát veszi figyelembe. Ez amiatt van, mert a határnál nem regisztrálnak minden átkelőt.

  Gyákon György, Túrterebes község polgármestere is arról számolt be, hogy minden közösségi rendezvény elmarad, az erre szánt negyvenezer lejt átirányítják a házi beteggondozó intézmény épülete elkészítésének a finanszírozására. A krízishelyzet nem terheli nagy mértékben a helyi költségvetést. Csupán fertőtlenítő szereket kell vásárolni.

  Dobos István, Mikola község polgármestere elmondta, hogy a községben nincs betervezve egyetlen közösségi rendezvény sem. A községben van négyszázhúsz hatvanöt év feletti személy, ezek közül sokan egyedül élnek, rendszeres felügyelet alatt vannak. Jelenleg kilencvenhét személy van házi megfigyelés alatt, de tizenhétnek már lejárt a tizennégy nap.

  Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a kultúrára elkülönített pénzből már átirányítottak tízezer lejt a koronavírus terjedésének a megakadályozására. Hadadon a községnap augusztusban van, ebben az évben ha úgy adódik, hogy addigra lecseng a koronavírus, akkor sem szerveznek nagyszabású községnapot, csak egy ökumenikus istentiszteletet. A helyi tanács ötvenezer lejt különített el a sürgősségi esetekre, ez az összeg most úgy tűnik, hogy elegendő a szükséges intézkedések betartásának a finanszírozására.

   

  Elek György

   

   

  Cookie