×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Olvasó hangja

Élményt biztosított a kisiskolás gyerekeknek

2020.10.28 - 17:14
Megosztás:
Élményt biztosított a  kisiskolás gyerekeknek
A Tasnádi Magyar Napok hat éven keresztül október 23-a hetében került megrendezésre. Idén a járványhelyzet felborította a hetedik ünnepség hagyományos lezajlását.

Pedig a közösségépítő programokra, kulturális és sportrendezvényekre, egyházi találkozókra most lenne a leginkább szükség. A Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület szervezői a Mégis és Másként jelige alatt megpróbálták a múlt héten legalább a kisiskolás gyerekek számára biztosítani az élményt. A programok főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Communitas Alapítványa volt.

Vasárnap, október 18-án a marosvásárhelyi Üver népi zenekar és Kásler Magdi népdalénekesnő Hangszermesék című előadásának örvendhettek a gyerekek. Szólott a mese, ének és muzsika a vonós hangszerekről, a népi dallamaink sajátosságairól, szokásainkról és hagyományainkról. És mindez a gyerekek nyelvén, interaktívan, sok-sok értékes és maradandó tudást közvetítve.

Hétfőn a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület jóvoltából 4 csoportban folyt a népifurulya- és citeraoktatás. Bízunk benne, hogy a néptáncpróbák ideiglenes felfüggesztését pótolja, és egyben hosszú távon a gyerekek népzenei ismereteit gazdagítja a hangszeroktatás.

A tervezett kézműves tevékenységek, ha kis csoportos változatban is, alkalmat adtak az alkotás és a fantázia találkozásának. Póka Mária, Merk Erika, Szűk Beáta és Sipos Zsófia tanítónők irányításával egész héten keresztül készültek a népi ruhás legények és leányok, a huszárok, a magyar motívumos kopogtatók és díszek. 
A járvány miatt hozott korlátozó intézkedések mindenkit, de mégis elsősorban a gyerekek mozgásterét és iskolai, valamint iskola utáni tevékenységeit korlátozzák. A Tasnádi Magyar Napok 2020 ezért is ajándékozta meg őket programjaival, élve a szervezés minimális lehetőségével.

Czumbil Bernadette

A szatmárnémeti iskolák sárga besorolás szerint folytatják
A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság tegnapi gyűlésén eldőlt, hogy a területi közigazgatási egységek közül ötben vörös, huszonhétben sárga, harmincháromban pedig zöld forgatókönyv szerint tanulnak a gyerekek jövő héten, Szatmárnémetiben marad a sárga besorolás.
Előkészítő osztályos online nyílt nap a Hám Jánosban
Lassan közeledik az előkészítő osztályba való beiratkozás időszaka, ám az eddig megszokott nyílt napok helyett online mutatkoznak be a tanintézmények és a leendő tanítónénik.
Idén megszervezik a kisiskolások tudásszintfelmérőjét
A tanügyminiszter szeretné, ha áprilisban vagy májusban megtartanák a másodikosok, negyedikesek és hatodikosok tudásszintfelmérőit, hogy pontos képet kapjanak az online oktatás hatásáról.
Cookie