×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Élményterápiás foglalkozás gyerekeknek

2019.06.20 - 09:06
Megosztas :
 • Élményterápiás foglalkozás gyerekeknek

  Dr. Tallián Krisztián pszichiáter, Bálint Katalin pszichológus, meseterapeuta és Cserey Csaba dobművész júliusban és augusztusban két egyhetes táborban olyan terápiás módszert fog alkalmazni, ami eddig ilyen keretek között nem volt elérhető Szatmárnémetiben.

  A MOL Gyermekgyógyító program keretében olyan alapítványok és szervezetek kérhetnek támogatást, amelyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy lábadozó gyerekeknek nyújtanak élményterápiás foglalkozásokat. Az itt meghirdetett pályázatra jelentkezett a Szatmárnémeti Mentálhigiénés Egyesület (ASPROSAM), azzal a céllal, hogy júliusban és augusztusban két egyhetes tábort szervezzen lelki problémákkal küzdő gyerekek számára. A kezdeményezést támogatók is megsegítették, a Delphi Kft., a No Pardon Kft. és az Oas SPA Kft., hogy a gyermekek költségeit teljes mértékben lefedhessék a szervezők. Dr. Tallián Krisztián pszichiáter, Bálint Katalin pszichológus, meseterapeuta és Cserey Csaba dobművész egy olyan terápiás módszert fognak alkalmazni, ami eddig ilyen keretek között nem volt elérhető Szatmárnémetiben. Szeretnének egy kicsit komplexebben hozzáállni a dolgokhoz, három szakember három szakterületről, de mégis egy összefonódó egészként közelítenék meg és segítenék a programba bekerült gyermekeket. Valójában a résztvevők nagyrészt a szatmárnémeti mentálhigiénés központ soraiból kerülnek majd ki, és a cél az, hogy az ő kis lelki megbillenéseiket sikerüljön oldani az egyhetes intenzív munka alatt, legyen szó fóbiákról, félelmekről vagy szorongásos állapotokról. Beszélgetni a gyerekek problémáiról, bevezetni őket a módszerbe, elmagyarázni, hogy miről szól a program, mit szeretnének elérni. Elmondásuk szerint nagyon fontos a probléma felmérése és az, hogy mennyit változnak a résztvevők a terápiás hét után. Az orvosi és a terápiás rész mellett lesz egy művészeti rész is. Ebben Cserey Csaba segít az ütőhangszerekkel. Egy olyan légkört próbálnak teremteni, aminek lesz egy plusz hozadéka. Fontos, hogy a gyerek jól érezze magát, felszabaduljon, könnyebben be tudjon illeszkedni a mesevilágba. A hosszú távú céljuk az, hogy a mentális egészséget jobban előtérbe hozzák, mélyebben elhelyezzék a köztudatban, hogy a lelki egészség is olyan fontos, mint a testi egészség. A problémák megelőzését helyezik előtérbe, de a beteg embereket is vissza lehet vezetni az egészséges életformába. A táborok esetében az a cél, hogy megerősítsék a gyerekeket, a szorongó gyerekeket felvértezzék egy olyan erővel, egy olyan plusz lelki energiát merítsenek a „mesék útján”, amivel le tudják győzni a szorongást, és később ebből táplálkozzanak. Meg kell adni a betegeknek azt a lehetőséget, hogy rehabilitálódjanak.

  Annak, hogy a gyerekek félnek, folyamatosan aggódnak vagy esetleg valójában szorongnak, számtalan oka lehet. Hozzájárulhatnak ehhez azok a problémák, amelyeket az ő kis világukban nap mint nap megtapasztalnak, a családi problémák, az iskolai feszültségek, az elvárások és a megfelelést igénylő helyzetek. A gyerekektől ugyanis elvárják, hogy folyamatosan megfeleljenek bizonyos követelményeknek. Nem minden gyerek indul el ugyanolyan „intelligenciabatyuval”. A tanügyi rendszerben is csak a jó intelligenciájú gyermekek teljesítenek megfelelően, de őket is számtalan esetben blokkolja az, ha az önbizalmuk, a saját kis adottságaikba vetett hitük nem elég erős. Ezekben az esetekben ezek a gyermekek talán soha nem mernek majd előbújni kicsi „csigaházaikból”, és a világ nem vesz majd tudomást a tehetségükről. A betegségek nagy része lelki okokra vezethető vissza. Nagyon sok a fejfájós, hasfájós stb. gyerek, akiknél megjelent a szorongás testi visszhangja. Számtalan esetben kiderül, hogy a fejfájás, a hasfájás, a fáradtság stb. nem szervi okok miatt jelentkeznek, hanem lelki problémák miatt. Ugyanis mi egy ilyen világban élünk, ahol folyamatosan azt a vészjelzést kapják a gyerekek, hogy vigyázz, óvatos légy, elég sok az óvó-védő szülő, akik féltik a gyerekeiket, és a gyerekek is félnek. A szülők is folyamatosan aggodalmaskodnak, félelmeiket pedig akaratlanul is, de mindig átadják a gyerekeiknek. Még jobban fokozzák a problémákat a számítógépes játékok. Nagyon sok olyan tényező van, ami miatt a gyerekek lelki egyensúlya megbomolhat. Nagyon sok szülő folyton óvja-védi a gyereket, mindent megad neki, mindent megcsinál helyette, holott ez egy negatív védőháló, ami negatív következményekkel jár. Erről és sok más érdekes dologról beszélgetnek majd el a szülőkkel, a szervezők felhívják a figyelmüket erre a tábor elején és végén.

  A táborban tehát öt napon át a meseterápia eszközeivel próbálják erősíteni a gyerekek lelki világát. Hetedhét országon át címmel különböző népek mesevilágába fognak betekinteni, és ezek ritmusát, zenei világát, hangulatát Cserey Csaba dobművész fogja megteremteni. A mesékből olyan erősítő motívumokat gyűjthetnek a gyerekek, amelyek oldják félelmeiket. Rengeteg bölcsességgel gazdagodhatnak azoktól a mesehősöktől, akik maguk is félnek, de tudják a legfontosabbat, mégpedig azt, hogy nem a félelem a fontos, hanem hogy mit kezd valaki ezzel az érzéssel. Megmarad a passzivitás „csigaházában’, vagy szembenéz félelmeivel, és a tettek mezejére lép, megvalósítva még azt is, ami a mese elején lehetetlennek tűnt. Ezt mélyíti az a relaxációs hangzás, amit ez a terápiás vonal képvisel.

  Elek György

   

  Cookie