×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
15 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Elnökválasztás novemberben

2019.07.09 - 16:14
Megosztás:
 • Elnökválasztás novemberben

  A kormány keddi ülésén döntött az elnökválasztás időpontjáról: a november 10-i dátumot az állandó választási hatóság javaslata alapján, a belügyminisztérium kezdeményezésére tűzte ki a kabinet.

  November 10-én tartják az elnökválasztást Romániában, ha pedig akkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével. Az erről szóló határozatot keddi ülésén fogadta el a kormány.

  Az alkotmány csak az elnöki mandátum ötéves időtartamáról és kezdetének időpontjáról rendelkezik, az elnökválasztás időzítéséről nem. A novemberben megválasztandó államfő december 21-én lép hivatalba, ekkor jár le ugyanis a tisztségben lévő elnök ötéves mandátuma.

  A november 10-i dátumot az állandó választási hatóság javaslata alapján, a belügyminisztérium kezdeményezésére tűzte ki a kormány.

  Klaus Iohannis államfő felszólításának eleget téve múlt heti rendkívüli ülésszakán a parlament a külföldi voksolást megkönnyítő törvényt szavazott meg. A külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők. A kihirdetésre váró jogszabály — előzetes regisztrációhoz kötve — az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be.

  Klaus Iohannist az utolsó elnökválasztás második fordulójában, 2014. november 16-án választották államfővé a voksok 54 százalékával, szociáldemokrata ellenfelével, az akkor miniszterelnöki tisztségben lévő Victor Pontával szemben.

  Iohannis már bejelentette, hogy második mandátumra is pályázik az idei elnökválasztáson. A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt augusztus 3-án tartandó kongresszusán dönt arról, kit indít az elnökválasztáson.

  Romániában az elnökválasztásnak legalább akkora jelentőséget tulajdonítanak, mint a parlament megválasztásának. A közvetlenül megválasztott államfőnek ugyanis nemcsak jelképes szerepe van, hanem tényleges hatalommal bír számos fontos tisztségviselő — köztük a miniszterelnök, a titkosszolgálati vezetők, a vezérkari főnök vagy ügyészségi vezetők — kinevezésénél.

   

   

  Cookie