×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Élő közösség — élő kultúra: a német közösség ünnepe

2019.05.22 - 11:07
Megosztás:
 • Élő közösség — élő kultúra: a német közösség ünnepe

  A XVIII. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját kiállításmegnyitó, érdekes színházi előadás, gyermekfoglalkozások és bábelőadások, néptáncbemutatók teszik még színesebbé.

  Május 23–25. között immár tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek idei mottója: Élő közösség — élő kultúra. A három nap eseményeit pedig hagyományosan a kulturális sokszínűség jellemzi, melynek startjaként csütörtökön 18 órától a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatti Wendelin Fuhrmann teremben az Érzelmek hatalma, Németország 1919–2019 című kiállítást nyitják meg, 20 órától pedig a szakszervezetek művelődési házának kistermében egy különleges színházi előadás részesei lehetnek, melyben egy múlt század eleji bécsi kávéház, a Café Klimt élete elevenedik meg. Az osztrák szecesszió legnagyobb alakja, Gustav Klimt művészete ihlette színdarab a pécsi színésznő, Frank Ildikó előadásában, hét különböző nőalak monológján keresztül mutatja be az 1918-as évet: a háborút, a békét, az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjait. A pincérnőtől a bárónőig több társadalmi réteg képviselőjének szemszögéből nyerhetünk bepillantást a különböző származású hölgyek világlátásába, örömeibe, félelmeibe. Az egyéni történeteken keresztül kirajzolódik egy korszak tablója: a háború szörnyűségei, a birodalom szétesése, az addig megbonthatatlannak hitt társadalmi rend felbomlása.

  Pénteken, május 24-én délelőtt a Johann Ettinger líceum lesz az események fő helyszíne, ahol 10 órától két bábelőadás — Mesék a kofferből — is várja a gyerkőcöket, 12 órától pedig a tavalyi nagy sikeren felbuzdulva az elemisták számára rendeznek szavalóversenyt; 18 órától pedig a Wendelin Fuhrmann teremben a XII. osztályosok veszik át ünnepélyes keretek között a Deutschen Sprachdiplomot.

  Szombaton 9 órától kezdődik a Kinderfest, azaz a Gyermekek Ünnepe a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatt, ahol vidám, játékos vetélkedőkkel, kreatív foglalkozásokkal, agyagozással, tánccal, bohóckodással, főzőcskézéssel, rajzzal, hangszerkipróbálással és sok-sok mókával várják a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a német ifjúsági szervezet tagjai — 10 órától pedig már a kamaszokra gondolva érkezik Doppel U németországi rapper a Johann Ettinger líceumba, ahol nem csak beszélget a fiatalokkal, körbejárva a rapperszakma csínját-bínját, de egy kisebb koncertre is sort kerít. A délután eseményeinek ismét a Wendelin Fuhrmann terem ad otthont: 16 órától Christel Ungar, a román közszolgálati televízió német nyelvű adásainak főszerkesztője várja irodalmi délutánra az érdeklődőket, 18 órától pedig kezdődik a mulatság: felsővisói, resicabányai, nagykárolyi és szatmári néptánccsoportok perdülnek-forognak, és természetesen a Männerchor, azaz a férfikórus is megörvendezteti a jelenlévőket.

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie