×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Külföld

Élőben közvetítik az első misét

2013.03.18 - 17:30
Megosztás :
 • Élőben közvetítik az első misét

  Ferenc pápa első szentmiséjét a római Szent Péter térről kedd délelőtt fél 11-kor élő adásban közvetíti az M1 és a Duna World — közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

  A kétórás élő adás szerkesztője Varga Norbert, a műsor moderátora pedig Mucsányi János lesz. Török Csaba püspökkari tévéreferens a műsor szakértőjeként működik közre.

  A tájékoztatás felidézi, hogy Róma új püspöke a péteri szolgálat megkezdésére bemutatott szentmise előtt felölti majd az egyházi szolgálatot szimbolizáló pápai palliumot (keskeny stólát, amely a nyakat gallérként veszi körül, a mell és a hát közepéig érő két szárral). Ez Krisztusra, a jó pásztorra emlékeztet, aki vállára veszi és magával viszi a beteg bárányt. Felhúzza a halászgyűrűt is, amely Péter apostolt, a halászt idézi, akit Jézus az emberek halászául rendelt. A pápa az ő küldetését folytatja — írták.

  Az ünnepi alkalomból várhatóan több száz ezer ember imádkozik együtt Ferenc pápával a Szent Péter téren, és több száz millióan otthon, a képernyők előtt és a rádiók mellett, illetve interneten követik majd a szertartást — közölték.

  Utaltak arra is, hogy a péteri szolgálat, a pápaság — amely a katolikus egyház fontos hagyománya — figyelmet kap a testvéregyházaktól és egyházi közösségektől is.

  A szentmisén a bíborosi kollégium és a katolikus hívek mellett részt vesznek a testvéregyházak és egyházi közösségek képviselői — köztük a keresztény egységtörekvés kivételes jeleként a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, I. Bartolomaiosz is.

  Az eseményre számos állam- és kormányfőt várnak a Vatikánba. Velük a pápa a szentmise után, a Szent Péter bazilika konfesszió oltáránál találkozik.

  XVI. Benedek pápa lemondása után a katolikus egyház bíborosi testülete a konklávén március 13-án este választotta meg az új egyházfőt. A választás Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosra, Buenos Aires-i érsekre esett, aki Assisi Szent Ferencre utalva vette föl a Ferenc pápa nevet.

  Cookie