×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Előleget adtam, de nem nyaraltam

2020.08.29 - 10:21
Megosztás:
Előleget adtam, de nem nyaraltam
Belföldön viszonylag könnyen vissza lehet szerezni egy meghiúsult nyaralásra befizetett előleget, de külföldi foglalás esetén ez már keményebb dió. Százak maradhattak hoppon a járvány miatt.

Szatmárnémetiek százai és Szatmár megyeiek ezrei kerültek kellemetlen helyzetbe a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében meghiúsult, de megelőlegezett nyaralások okán. Nehéz helyzetbe kerültek az utazási irodák, szállodák, panziók és különböző nyaralóhelyek, turisztikai komplexumok is bel- és külföldön egyaránt.

Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvédet most mégis arról kérdeztük, mit tehetnek azok a magánszemélyek, akik nyaralást foglaltak le és előlegeztek meg, de a vírushelyzet miatt nem tudtak elutazni.

A külföldi foglaló elúszott

Ressler elmondta, hogy azok a károsultak vannak előnyös helyzetben, akik valamelyik utazási irodánál vagy Románia területén található szállodánál foglaltak maguknak nyaralást, mert az ilyen esetek rendezésére van jogszabály, a 2/2018-as számú kormányhatározat, amelyik arról is rendelkezik, mi az eljárás, ha nem a felek hibájából, hanem külső tényező hatására hiúsult meg a szerződésbe foglaltak teljesítése.

Román turisztikai ügynökséggel való szerződés esetén a vonatkozó törvény akkor is kötelező jelleggel bír, ha külföldi nyaralásról van szó. Ha a turista közvetlenül egyezett meg egy külföldi szállodával, és előlegezte meg a járványhelyzet miatt lefújt nyaralást, már sokkal nehezebb helyzetben van, mert ilyen esetekben nem a román, hanem a célország törvényei szerint kell eljárni, úgyhogy röviden: gyakorlatilag a vendéglátó jóindulatára van bízva az ügy.

A belföldi ügy rendezhető

A Romániára érvényes jogszabály kimondja, hogy a feleknek van választási lehetőségük, de ezt mindkét félnek el kell fogadnia. Az ügynökség felajánlhatja, hogy a hoppon maradt nyaraló tegye át egy másik időpontra az adott nyaralást, felajánlhat egy, a megelőlegezettel megegyező kategóriájú nyaralást máshol, vagy visszaadhatja a pénzt.

A felsorolt lehetőségek választhatók, azonban valamilyen formában a meghiúsult nyaralásért befizetett előleget az ügyfél kötelező módon vissza kell kapja, hangsúlyozta az ügyvéd. A törvény fölötte áll a két fél között megkötött szerződésnek. Tehát az egyezségben — például az apró betűs résznél — hiába szerepel olyan kitétel, hogy az ügynökségnek semmi kötelezettsége nincs külső behatás esetén meghiúsult teljesítés esetén, ez nem írja felül a törvény betűjét, a fent említett három kártérítés valamelyik formájában a feleknek meg kell egyezniük.

Panasztétel, per

Ha az ügyfél nem tud dűlőre jutni az utazási ügynökséggel, a fogyasztóvédelmi ügynökséghez kell fordulnia, lehetőleg olyan írásos vagy fényképes bizonyítékokkal, amikből kiderül a kudarcba fulladt megegyezési próbálkozás, és panaszt kell tennie. A fogyasztóvédelmi feljelentés online is megtehető. Ezzel egy időben a turisztikai minisztériumnál is panasszal lehet élni a problémás céggel kapcsolatban, és nemcsak azt lehet kérni, hogy büntessék meg a törvényt be nem tartó céget, hanem azt is, hogy emiatt vonják be ennek turisztikai engedélyét.

Kártérítést egyik közhatóság sem fog az itthon maradt turistának adni, a befizetett pénz visszaszerzésében, erkölcsi kár megtérítésében csak a bíróság tud segíteni, így az ügyfélnek sajnos be kell perelnie a gondokat okozó céget.

Princz Csaba

A szabálytalankodót védi egy joghézag
Olvasói bejelentés nyomán érdeklődtünk Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvédnél arról, hogy egészen pontosan milyen szabályozás érvényes a bevásárlóközpontok parkolóira. Az eset kapcsán kiderült, hogy olyan érdekes joghézagról van szó, amitől bárki dob egy hátast.
Problémák vannak az utódlási támogatással
A romániai hadifoglyok, deportáltak, illetve a kommunizmus idején meghurcoltak egyes jogairól szóló 118/1990-es törvény módosításaival kapcsolatban felmerülő gondokra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd
Nem volt lagzi, hol az előleg?
Nincs direkt ilyen esetekre meghozott jogszabály, de a Polgári törvénykönyv egyértelműen kimondja, mikor kell visszaadni az előleget, ha meghiúsult egy lakodalom vagy egy keresztelő.
Cookie