×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Építkezési ügyek a fogadóórán

2019.07.13 - 08:27
Megosztás:
Építkezési ügyek a fogadóórán

Csütörtökön fogadóórát tartott Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. Főleg építkezési engedélyekkel és tilalmakkal kapcsolatban keresték meg, és főépítészi beavatkozást rendelt el.

Húsz évvel ezelőtt raktárnak épített épület lakóépületté való átsorolását nem tudja megoldani régóta egy szatmárnémeti hölgy, aki a probléma megoldását remélve kereste fel a polgármestert. A városnak egy ipari rendeltetésű környékéről van szó, ahol a panaszos céget is üzemeltet, de a telephely mellett szeretne lakni is, hivatalosan bejelentve. Húsz évvel ezelőtt raktárként terveztette és építtette meg a valójában már akkor is háznak készült épületet, mert a városházán is azt mondták neki, van egy törvényi kiskapu, amelyik lehetővé teszi, hogy egy egyszerű kérvényezés-jóváhagyás folyamattal a raktár hivatalosan is lakóépületté váljon. Ez azonban nem sikerült, a tájékoztatás felületesnek bizonyult, a törvény pontos olvasata ugyanis az, hogy csak akkor működhet ez a kérvényezés-jóváhagyás folyamat, amennyiben a városrendezési terv azt lehetővé teszi. A polgármester és a fogadóórán szintén jelen lévő főépítész is elmondta a panaszosnak, hogy az utca, amelyikben lakik, pont a lakóövezet és az ipari övezet határán van, egyik oldalán épülhetnek lakóházak, a másikon, ahová ő építtette a „raktárt”, oda nem. A szatmárnémeti városrendezési terv pedig nem teszi lehetővé az egyszerűsített rendeltetésmódosítást, a tényleges folyamat valószínűleg költségesebb lesz, és hosszabb időt fog igénybe venni, mint azt eredetileg gondolta a tulajdonos. Kereskényi utasította a főépítészt, hogy a helyszínen, a vonatkozó törvényekben és a városházi archívumban is nézzen utána, mi ott a helyzet, és tegyen meg mindent a helyzet mindenki számára kedvező formában történő rendezése érdekében, de a törvényes keretek betartásával.

Építkezési tilalom

Egy másik panaszos egy házát is érintő építkezési tilalom miatt jelentkezett a polgármesteri fogadóórára, és azt szerette volna tudni, érvényben van-e még a moratórium, vagy bővítheti-e a szóban forgó házat. A polgármester válasza az volt, hogy a készülőben lévő általános városrendezési terv lesz az, amelyik tartós választ ad az ilyen jellegű problémákra, de hogy az mikor lesz kész, arra nem merne fogadni. A panaszos esete egy atipikus eset, külön kivizsgálást igényel, fejtette ki a polgármester, és utasította a főépítészt, hogy nézzen utána, milyen városrendezési szabályozás van érvényben a környéken, milyen törvényes megoldást lehet találni arra, hogy a tulajdonos használhassa, bővíthesse az épületét.

Princz Csaba

 

Cookie