×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
29 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Érettségi 2019: még most jön a java

2019.06.29 - 08:54
Megosztás:
 • Érettségi 2019: még most jön a java

  Lassan újrakezdődik az izgalom: folytatódik a 2018/2019-es tanév érettségi vizsgasorozata. Jövő héten írásban bizonyíthatnak a maturandusok.

  Zökkenőmentesen zajlottak június elején a szóbeli kompetenciavizsgák Szatmár megyében, amelyekre összesen 2017 diák — 1788 frissen végzett és 229 az előző években elballagott fiatal — iratkozott be. Az érettségizőknek román nyelvből és anyanyelvből kellett szóbelizniük, felmérték a digitális ismereteiket, valamint egy idegen nyelvből is bizonyíthattak. A vizsgára a diákok nem jegyet, hanem ismereteiknek megfelelő minősítést kaptak, így mindenki átment, aki megjelent, kivéve, ha a diák megtagadta a tétel kidolgozását, mert akkor úgy tekintették, hogy nem vett részt a próbán. Az érettségi „java”, a jó néhány fiatal által rettegett írásbelik azonban még csak most következnek.

  Az Oktatási Minisztérium által meghatározott menetrend szerint július elsején, hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáznak a végzősök, másodikán anyanyelvből, harmadikán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből, míg az utolsó vizsgán a szaknak megfelelő választott tantárgyból — humán tagozatosoknak földrajzból, logikából, pszichológiából, közgazdaságtanból, szociológiából vagy filozófiából, reál tagozatosoknak pedig fizikából, kémiából, biológiából vagy informatikából — kell írásbelizniük.

  A dolgozatokat továbbra is bekamerázott termekben írják meg az érettségizők, ahová táskák, füzetek, telefonok nélkül mehetnek be: csak kék színű írószert és a személyi igazolványukat, valamint egy palack vizet vihetnek magukkal a vizsgahelyiségekbe. Ha azonban a felvigyázók puskázáson kapnak egy diákot, vagy akár csak egy fecnit vagy bármilyen „segédeszközt” vesznek észre nála, attól függetlenül, hogy használta-e, kizárják az érettségizőt a vizsgákról. Legközelebb pedig csak 2020 augusztusában próbálkozhat újra, addig nincs joga az érettségin való részvételre, hiszen a szabály kimondja: két egymást követő vizsgasorozatot ki kell hagynia.

  Az érettségi eredményeit július 8-án teszi közzé a szaktárca, s ugyanezen a napon 12–16 óra között óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlenek. A dolgozatok újrajavítását követően a végleges eredményeket július 13-án függesztik ki.

  Második nekifutás

  Ahogyan az már megszokott, augusztusban ismét próbálkozhatnak azok, akiknek nem sikerült valamelyik tantárgyból elérniük az átmenőt, hiányoztak a vizsgáról, vagy nem érték el a 6-os átlagot, így nem szereztek érettségi oklevelet az első szesszióban.

  A pótérettségire július 15–19. között lehet beiratkozni, azok pedig, akik pótvizsgára buktak tizenkettedikben, és végül átmentek, július 26-án jelentkezhetnek a vizsgákra.

  A pótérettségi augusztus végén, szeptember elején zajlik, és az írásbelikkel kezdődik. Augusztus 21-én románból írnak dolgozatot az érettségizők, 22-én anyanyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 26-án pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból. Az írásbelik után lesznek a kompetenciavizsgák: augusztus 27–28-án lesz a román kommunikációs vizsga, 29-én az anyanyelvvizsga, augusztus 30.–szeptember 2. között a digitális kompetenciákról kell számot adni, szeptember 2–3-án pedig idegen nyelvből szóbeliznek a pótérettségizők.

  A második vizsgaszesszió eredményeit szeptember 3-án függesztik ki, ami után ezúttal is lehet óvást benyújtani. A pótérettségi végleges eredményei szeptember 7-én lesznek nyilvánosak.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie