×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Érkezik a költségvetés-kiegészítés

2021.10.13 - 17:34
Megosztás:
Érkezik a költségvetés-kiegészítés
A kormány múlt heti költségvetés-kiigazítása nyomán Szatmár megyébe több mint 40 millió lej támogatás érkezik. Az alábbiakban arról kérdeztük a polgármesterek, mire fordítják a kapott összeget.

Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere elmondta, hogy a község 250 ezer lej költségvetés-kiegészítést kap — ez az összeg sokkal kevesebb, mint amennyit más községek kapnak —, ebből kell kifizetni a közalkalmazottak bérét, ami most egy kicsit késett. Vannak kifizetetlen számlák, és elég sok kifizetni való van szociális téren is, mondja a polgármester, rámutatva, hogy a harmadik negyedévre nem volt elég pénz átirányozva, nagyobb összeg maradt a negyedik negyedévre. Elmondta, hogy ha marad pénz, azt az elkezdett beruházások folytatására fogják felhasználni. Az önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a parkosításra, Pusztadarócon és Szamosdarán bővítik a zöldövezeteket, mindenhol igyekeznek járdát építeni és betonozni az árkokat. Folyamatban van új sétányok kialakítása, amire van igény a lakosság körében — tette hozzá Găman.


Megyeri Tamás Róbert, Kaplony község polgármestere arról tájékoztatott, hogy a helyi tanács 500 ezer lejt kap a leosztásból, ezt az összeget beruházások előkészítésére fordítják. A legfontosabb tervek között szerepel a mezőgazdasági utak kövezése, ennek a megterveztetését kezdik el hamarosan, a költségeket a most kapott összegből fedezik. Az Anghel Saligny-program révén három kilométer helyi utat terveznek újraaszfaltozni, ennek is folyamatban van a terveztetése. Több helyi jellegű épület hőszigetelése is szükségessé vált, ilyen az óvoda épülete — erre megvan a forrás —, az orvosi rendelő, a jelenlegi polgármesteri hivatal stb.


Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere 600 ezer lej költségvetés-kiegészítésre számít, amit javításokra és beruházásokra fognak használni. Folytatódik a szennyvízhálózat bővítése, az utcák felújítása, az orvosi rendelő modernizálása, korszerűsítik a lelei iskolát, ki kell fizetni az EU-s támogatással épülő hadadnádasdi ravatalozó önrészét stb. Hadad község helyi tanácsa minden év elején elkülöníti a pénzt a közalkalmazottak és a szociális szférában dolgozók bérének és juttatásainak a biztosítására. A községben közel száz szociális munkás van, számuk folyamatosan változik, a nekik járó bérek és juttatások fedezete megvan.


Schupler Tibor, Csanálos község polgármestere úgy látja, hogy a kapott 420 ezer lejt több kategóriában osztják szét: egy részét a szociális költségek kifizetésére, a másik részét az elkezdett beruházások folytatására, valamint új pályázatok önköltségeinek a kifizetésére használják. Az Anghel Saligny-program keretében közel tizenkét kilométer út aszfaltozását, járdák készítését és a szennyvízhálózat kiépítését tervezik. Aszfaltozni kell a Csanálos–Mezőfény és a Csanálos–Csanáloserdő utakat. Ezeket az útszakaszokat néhány éve úgy aszfaltozták le, hogy a köves útra öntötték az aszfaltot alap nélkül, s az nem bizonyult tartós megoldásnak, mondja a polgármester, a tervek között megemlítve azt is, hogy hamarosan pályázatot nyújtanak be az iskola és az óvoda felújítására is.

Elek György

 

Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Jóváhagyta a kormány az idei év második költségvetés-kiigazítását
A kormány jóváhagyta pénteki ülésén az idei év második költségvetés-kiigazítását, tartva a 7,13%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélt - jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.
Jóváhagyta a kormány az idei év második költségvetés-kiigazítását
A kormány jóváhagyta pénteki ülésén az idei év második költségvetés-kiigazítását, tartva a 7,13%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélt - jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.
Cookie