×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
14 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Erős földrengés rázta meg Új-Zéland partjait, szökőárriadót rendeltek el

2021.03.05 - 10:50
Megosztás:
Erős földrengés rázta meg Új-Zéland partjait, szökőárriadót rendeltek el
Két nagy erejű földrengést észleltek helyi idő szerint pénteken Új-Zéland térségében.

Az első, erős, 7,3-as magnitúdójú földrengést Új-Zéland Északi-szigetétől keletre kora reggel észlelték, de az akkor elrendelt szökőárriadót időközben már lefújták. A második földmozgás mindössze órákkal követte az elsőt az Új-Zélandtól nagyjából ezer kilométerre északkeletre található, jórészt lakatlan Kermadec-szigetek térségében.
    A Csendes-óceáni Szökőár Előrejelző Központ (PTWC) korábban Új-Zéland Északi-szigetétől keletre egy 7,3-as erősségű földrengést jelentett, amelyet helyszíni beszámolók szerint az egész régóban érezni lehetett, így a nagyobb új-zélandi városokban, Aucklandben, Wellingtonban és Christchurchben is.
    Az amerikai földtani intézet (USGS) is eredetileg 7,3-asra tette a földrengés erejét, de később ezt 6,9-esre helyesbítette. Az UDGS szerint a rengés fészke tíz kilométeres mélységben volt.
    Az új-zélandi GeoNet tudományos ügynökség ugyanakkor 7,2-es erősségű földmozgásról számolt be, amelynek fészke 94 kilométeres mélységben volt Gisborne kerület partvidékétől alig száz kilóméterre. Több kisebb utórengésről is voltak értesülések.
    "Remélem mindenki jól van, különösen azok, akik a földrengés teljes erejét érezhették a keleti partvidéken" - írta Jacinda Ardern miniszterelnök Instagram-mikroblogján.
    A PTWC korábban közölte, hogy szökőárra lehet számítani a rengés epicentruma körüli 300 kilométeres térségben. "Mindenki, aki partközelben érezte a hosszú, illetve erős földmozgást, haladéktalanul menjen a legközelebbi magaslatra, vagy keressen menedéket a lehető legtávolabb a sziget belsejében" - írta akkor Twitter-oldalán az új-zélandi katasztrófavédelmi hivatal. Néhány órával később a hatóság visszavonta a figyelmeztetést.
    Egy másik erős földrengés mindössze órákkal követte az elsőt.
    Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint 7,2-es, az USGS szerint viszont 7,5-ös erősségű földmozgás fészke tíz kilométeres mélységben volt az Új-Zélandhoz tartozó Kermadec-szigetek térségében. Az USGS szökőár veszélyére figyelmeztetett.
    Sérültekről és esetleges károkról nincsenek értesülések.

 

A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földrengés volt Vrancea megyében péntek este
A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földrengés volt péntek este a Vrancea szeizmikus térségben, Vrancea megyében - közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP).
3,4-es erősségű földrengés volt Vrancea megyében
A Richter-skála szerinti 3,4-es erősségű földrengés volt szombat reggel a Vrancea szeizmikus térségben, Vrancea megyében - közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP). A földmozgás 6 óra 42 perckor következett be 107 kilométer mélységben, epicentruma Brassótól 73, Bákótól 105, Bukaresttől 140 kilométerre volt.
A lakások kevesebb mint 20%-ára kötöttek biztosítást
Tavaly a romániai lakások kevesebb mint 20 százaléka volt bebiztosítva különböző károk ellen. Mindeközben a lakosság több mint fele (54%) aggódik a földrengésveszély miatt - derül ki a Román Felmérési és Stratégiai Intézet (IRES) felméréséből, amely a román biztosítótársaságok országos szövetségének (UNSAR) megbízásából készült.
Cookie