×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
24 °C
Eső
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Érzelmi jólét és érzelemkifejezés

2016.02.12 - 08:00
Megosztas :
 • Érzelmi jólét és érzelemkifejezés

  Közel kétórás, Tóth Klára pszichológus által szervezett workshop/műhelymunka ideje alatt nyerhettek betekintést a résztvevők az érzelmek, emóciók világába. Volt grafikakiállítás, táncbemutató, valamint színészek által eljátszott interaktív előadás.

  Tóth Klárában már korábban megfogalmazódott az előadás gondolata, elsősorban azért, mert munkája során, eltérő aspektusokban, időről időre felmerülnek olyan alapkérdések, amelyek a különböző érzelmek pontos felismerésével, kezelésével, kifejezésével és az érzelmi intelligenciával kapcsolatosak. Időnként mindenkinek gondot okoz az érzelmek felismerése, megélése, kifejezése és kezelése. Vagy éppen azt érezzük, hogy fejlesztésre szorul az érzelmi intelligenciánk. Az emberek többsége azzal a problémával küzd, hogy emberi kapcsolataikban valamilyen módon érzelmi hiányt élnek meg vagy képtelenek megfelelően képviselni saját vágyaikat, igényeiket. A szerdai foglalkozáson arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi az, ami előrevivő az érzelmi jólétet és az érzelmek kifejezését illetően. Az érzelmek kifejezése tanulható. Napjaink pörgő életritmusa közepette néha jól, néha kevésbé jól érezhetjük magunkat, de állandóan „jóllenni” szinte lehetetlen. Személyes jólétünk érdekében egyensúlyban kell lenniük az olyan komponenseknek, mint a kielégítő életmód, az életerő, az önbecsülés, az optimizmus, a rugalmasság, a támogató kapcsolatok, a bizalom és a valahová tartozás. Tóth Klára kiemelte: érzelmeinket többnyire szegényes szókinccsel fejezzük ki. Hétköznapi életünkben nem fordítunk nagy gondot arra, hogy nevet adjunk az adott érzelmi állapotunknak. Amikor szavakkal közelítjük meg a bennünk megjelenő érzéseket, tudatos kapcsolatba kerülhetünk az érzéseinkkel. Ezért egy gyakorlat által a közönség megtudhatta, miért fontos, hogy bővítsük az érzelmi szókincsünket.

  Az előadás második részében megtudhattuk, miért fontos az érzelmi intelligencia, az EQ fejlesztése. Az érzelmi intelligencia fejlettsége kulcskérdés. Ma már új tendenciák érvényesülnek az emberek megítélésében, fontos, hogy milyen önismerettel rendelkezik valaki, mennyire kreatív, hogyan tud a másik emberrel bánni, milyen a meggyőzőképessége, az empátiakészsége. Az érzelmi intelligencia azt jelenti, hogy képesek vagyunk a magunk és mások érzéseit felismerni, önmagunkat motiválni, az érzelmeinkkel magunkban és emberi viszonylatainkban megfelelően bánni. Az előadó arra is rávilágított, mit jelent az érzelmi analfabetizmus. Az analfabetizmusról többnyire mindenki tud valamilyen részinformációt. Arról, hogy érzelmi analfabéták is léteznek, már jóval kevesebben értesültek, pedig szűkebb vagy tágabb környezetünkben is szép számmal akadnak olyanok, akik képtelenek érzelmeik beazonosítására és kifejezésére. Érzelmek kimutatása nélkül viszont nem lehet sem barátságot, sem szerelmet életben tartani. A környezetében élők többnyire nem tudják megfogalmazni, mi lehet a baj az érzelmi analfabétával, csak hidegnek, távolságtartónak látják. Testi tüneteket azonban produkál. Jellemző például, hogy ha valamilyen érzelmi sérelem éri, fejfájással, erős migrénnel reagál. Sajnos egyre kevesebben képesek saját érzelmeiket kezelni, párjuk, családtagjaik, barátaik érzelmeinek beazonosításáról és megfelelő lereagálásáról már nem is beszélve. Annak ellenére, hogy a legtöbben nincsenek tisztában vele, sokan alexitímiás társsal élnek együtt. Becslések szerint az emberek több mint 10 százaléka szenved az érzelmi analfabetizmustól. Érzelmeink kezelése — főként egy komolyabb kihívás esetén — sokunknak problémát okoz. A szavak által közvetített érzelmek hatnak. Érdemes elgondolkozni, hogy azért mondunk valamit, mert azt érezzük, vagy azt gondoljuk, hogy ezt kell mondanunk. Tanácsok hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy a partnerek közötti kommunikáció, beszélgetés termékeny legyen. Az előadó kifejtette, milyen kapcsolat van az érzelmek és az egészség között. A feldolgozatlan érzelmi benyomások ugyanis betegségekben juthatnak kifejezésre. A negatív érzelmek szomatizálódnak, azaz betegségként jelennek meg a fizikai testben. Fontos egészséges módon kifejezni érzelmeinket, mivel ez enyhíti a stresszt, javítja az önbecsülést, az önismeretet, és segít megbirkózni a problémákkal.

  Az előadás során nemcsak a közönség kapott kiemelt szerepet, hanem a vendégszereplők is: Kovács Nikolett és Frumen Gergő, a Harag György Társulat színészei, Varga Monica és Blaga Lehel, a Passion4Salsa Tánciskola táncospárja, valamint Erdei Máté, az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum XI. osztályos tanulója, akinek grafikáit állították ki. Ők az érzelmek sokszínűségét jelenítették meg a színjátszás, a grafikai alkotások vagy éppen a tánc által.

  Következtetésként elmondhatjuk, csak azokat az érzelmeit tudja az ember helyesen kezelni, használni, amelyeket ismer. Tanulás által, tudatos munkával felismerjük az érzelmeket és megtanuljuk kezelni azokat. Ehhez nélkülözhetetlen az önismeret, azaz erősségeink, gyengeségeink és korlátaink ismerete.

   Elek György

  Cookie