×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Külföld

EU-tisztújítás: Maros Sefcovic továbbá is legyen uniós energiaügyi biztos

2019.07.15 - 19:20
Megosztás :
 • EU-tisztújítás: Maros Sefcovic továbbá is legyen uniós energiaügyi biztos

  A májusi európai parlamenti választásokat követően, jelenleg folyó európai uniós tisztújítás után újból az energiaügyi biztosi posztot kellene betöltenie Maros Sefcovicnak, az Európai Bizottság szlovák tagjának - jelentette ki Zuzana Caputová szlovák elnök hétfőn Varsóban azon a sajtótájékoztatón, amelyet vendéglátójával, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott.

  Újságírói kérdésre válaszolva Caputová "nem jó eredménynek" nevezte, hogy a közép-európai térség a folyamatban lévő uniós tisztújítás során egyelőre nem tett szert magas posztra. Szlovákia ambíciója szerinte az kell, hogy legyen, hogy Sefcovic megmaradjon az eddig betöltött poszton. Sefcovic korábban - sajtóhírek szerint - az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként is felmerült a visegrádi csoport (V4) részéről.

  Duda aláhúzta: a tisztújításról jelenleg politikai egyeztetések zajlanak, Varsó pedig olyan biztosi posztra fog pályázni, amely a lengyel érdekek minél jobb képviseletét teszi lehetővé.

  Hangsúlyozta azt is, hogy a tisztújításnak tükröznie kell a májusi EP-választási eredményt. Ebben az értelemben "mélyen antidemokratikus lett volna", ha az EB-elnökké a szocialisták jelöltjét, Frans Timmermanst teszik meg - jelentette ki.

  Duda természetesnek mondta, hogy az EB-elnökjelölt az EP-választáson diadalmaskodó Európai Néppártból kerüljön ki, és ebben az összefüggésben támogatóan nyilatkozott a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelöltségéről.

  Caputová beszélt a V4- együttműködésről is, "nagyon aktuálisnak" minősítve azt. Kiemelte, hogy a beiktatása után első külföldi útjainak zöme a szomszédos országokba, a térségbeli államokba vezet.

  Kitért a szlovák államfő az 1989-es rendszerváltás előtti térségbeli ellenzék kapcsolataira, aláhúzva: ma is a közös demokratikus értékekre kell építeni. Egyúttal törekedni kell "közös európai megoldásokra", csak így lehet elérni a közép-európai térség és az Európai Unió közös céljait - jelentette ki.

  A közép-európai együttműködés fő kihívásainak a robotizációt és a klímavédelmet nevezte.

  Szükségesnek mondta továbbá, hogy a NATO egységes legyen Oroszország ügyében, és egyúttal "nagyon fontosnak" minősítette Pozsony együttműködését Moszkvával. Prioritásként említette, hogy Ukrajnával "nagyobb egyetértést érjenek el".

  A Brüsszel által bírált lengyel igazságügyi reform kapcsán feltett kérdésre válaszolva Caputová elmondta: ezt a témakört Dudával "részletesen megbeszélték". A szlovák elnök szerint több lengyelországi "probléma" e téren "nem tér el lényegesen attól, amivel Szlovákiának is szembesülnie kell".

  Zuzana Caputovát Varsóban hétfőn Marek Kuchcinski alsóházi és Stanislaw Karczewski felsőházi elnök, valamint a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is fogadja.

  Cookie