×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Publicisztika

Éva néni, a hírvadász

2020.05.01 - 20:09
Megosztás:
Éva néni, a hírvadász
Éva nénit sokan hírvadásznak nevezik, nagyon érdeklik a körülötte történő események és a világ dolgai, főként a politika, amihez mindenki ért, de úgy érzi, hogy ő egy kicsit jobban.

Benne van már a korban, mégsem szereti, ha szépkorúnak nevezik, mindig azt mondja, hogy ő még sok olyan felkínált szépségét kihasználja az életnek, ami a szépkorúakra nem jellemző. Éva néni ha csak teheti, ott ül a tv előtt, rádiót hallgat és minden újságot elolvas, ami a kezébe kerül, de gyakran eljár a szomszédokhoz is, hogy megtárgyalja a világ dolgait. Kevés olyan dolog van, amivel egyetért. A napokban összefutottunk, és elkezdte sorolni, hogy milyen ész nélküli dolgokat tesznek és mennyi ész nélküli dologról beszélnek felelős politikusok.

— Szerinted mi az oka annak — kérdezte indulatosan —, hogy minden ok nélkül támadják egymást, és olyan döntéseket hoznak vagy próbálnak meghozni, amik nekik se jók? Számomra ez érthetetlen, de lehet, hogy ők sem gondolják komolyan, csak azért teszik, hogy a másiknak keresztbe tegyenek, és megpróbáljanak ők hatalomra jutni. Én a magam fejével nem értem az ilyet. Kevés olyan politikus van, aki az érdemeit lobogtatva próbál magasabbra jutni, bár azt is be kell látni, hogy ebben a világban nem azoknak van tekintélyük, akik jól végzik a dolgukat, hanem azoknak, akik hangosabbak, nagyokat tudnak mondani, és képesek arra, hogy bármilyen módon eltiporják ellenfeleiket.

Éva néni sok mindent megélt már életében, sok mindent megtapasztalt, voltak csalódásai és sikerei, el is mondja néha, hogy ő valahogy másként látja a világot, mint a gyerekei, ami valahol természetes, hiszen a gyorsan fejlődő világban a gondolkodás- és a viselkedésmód is nagyon megváltozott, de a legjobban az emberek érzésvilága. És valahol itt van a kulcs, annak a magyarázata, hogy ilyenné formálódott a társadalom és a mindennapi életünket meghatározó politika.

— Én nem tudok senkit elítélni azért, mert nem úgy él, ahogy én jónak látnám — magyarázza Éva néni —, hiszen az emberi viselkedés sok mindentől függ, főként a neveltetéstől. Sokat olvasok, és mindig keresem, hogy mi az oka annak, hogy egy-egy ember milyen szélsőséges magatartást tud gyakorolni. Én nem hiszem el, hogy bizonyos szintekig érdekből vagy hatalomvágyból jutnak el emberek, itt valahol más szemszögből kellene keresni a választ.

Éva néni meglátásai és véleményei sohasem jutnak el olyan közegekbe, ahol talán lennének néhányan, akik felfigyelnének rájuk, tanulhatnának belőlük, mert a médiában a legtöbbször azok kapnak megnyilvánulási lehetőséget, akik már pozíciókban vannak, akik úgy képviselnek kisebb-nagyobb csoportokat, közösségeket, hogy nem tudják — vagy ha tudják is, nem veszik figyelembe — azok elvárásait. Az Éva nénik eszközök bizonyos személyek hatalomgyakorlására, de egyre nagyobb köztük a szakadék. A huszonegyedik században még mindig ott tartunk, hogy cél a jóléti társadalom megteremtése, de nem cél az, hogy egy tudatos, gazdag érzelemvilággal rendelkező emberekből álló társadalmat neveljünk. Az Éva néniknek, akik a maguk módján rálátnak dolgokra, annyi lehetőségük marad, hogy a szomszédnak vagy aki éppen meghallgatja őket, elmondják a véleményüket, majd mehetnek haza a maguk bezártságába, és bosszankodhatnak, ha nem jól alakulnak a dolgok.

— Tudod — mondja nagy komolysággal —, minket az élet, a sors úgy-ahogy megtanított, de én most sem látom, hogy kitől tanulnak a gyermekeink. Annyi biztos, hogy nem tőlünk. Nem akarom én bántani sem a magamét, sem a másokét, de azt nagyon jól látom, hogy túl sok céljuk nincs, azt sem igazán látják, hogy mit szeretnének kezdeni az életükkel… Azt is nagyon jól látom, hogy nem jellemző rájuk az a fiatalos boldogságérzet, az a megelégedettség, az az elszántság, hogy majd mi megmutatjuk…

Éva néni lassú lépésekkel haladt tovább, lehet, hogy nemsokára máshol, másnak mondja el ugyanezt vagy valami hasonlót.

Elek György

 

Tudás- és érzelemmentesen
Az egyik hírportálon olvastam a napokban, hogy a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen megszűnik az esztétika kar, amit azzal indokolnak, hogy nincs rá igény, az ott szerzett diplomával nem lehet jól fizető álláshoz jutni.
A jónak tűnő középút áldozatai
Mindig tiszteltem azokat, akiknek volt mindenről saját véleményük, és abból nem engedtek, bármi történt.
Az otthon az, ahol élünk
Imre több mint húsz éve költözött be faluról városra. Ez idő alatt nagyon megváltozott olyan szempontból, hogy kissé idegenné vált számára a kerti munka, sőt, az udvarseprés és az ezekhez hasonlók is.
Cookie