×
2020. 08 03.
Hétfő
Hermina
25 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Évi tízezer véradás

2020.01.14 - 09:47
Megosztás:
 • Évi tízezer véradás

  Valamivel több mint tízezer alkalommal adtak vért Szatmár megyében a lakosok 2019-ben.

  2019-ben átlagosan napi 30–40 személy kereste fel a szatmárnémeti, Károlyi úti vérközpontot. Több ízben is vérhiánnyal kellett megküzdenie a központnak, a vérhiányt enyhítendő Nagykárolyba is rendszeresen kiszállt, de szerencsére a donorok száma nem esett jelentősen vissza, tavaly is elérte a tízezret — derül ki az intézmény összesítéséből.

  Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek az önkéntesektől az európai normáknak megfelelően. A véradónak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat. A véradók a rendszeres orvosi vizsgálatnak köszönhetően rögtön megbizonyosodhatnak arról, hogy egészségesek-e, ha pedig bármilyen megbetegedés miatt rendellenes vérképet találnak náluk, akkor azonnal szakemberhez irányítják tovább őket — ennél a biztonságérzetnél nagyobb haszon tán nem is kell.

  Általában mindenki adhat vért, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, és még nincs 65 éves. Az ötven évet betöltött, első ízben vért adó személyek esetében viszont háziorvosi ajánlás szükséges. Nem lehet önkéntes viszont az, aki hepatitiszes, szifiliszes, tüdőbeteg, szívbeteg, magas vérnyomásban szenved, és ugyancsak nem adhatnak vért szoptató anyák. Bár a levett vért mindig ellenőrzik, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy aki nem biztos abban, hogy teljesen egészséges, ne adjon vért.

  Két véradás között minimum 60 napnak kell eltelnie, kivételt képez ez alól az aferéziskészülékkel végzett véradás, ami általában egy órát tart, de 30 nap elmúltával már meg lehet ismételni. Az aferéziskészülék egy modern műszer, ami olyan eljárást tesz lehetővé, amelynek során a donorból vett vért alkotóelemeire bontják, illetve bizonyos komponenseket (trombociták, plazma) eltávolítanak belőle, mielőtt visszajuttatnák a donorba. Ez hasonló vérátdolgozási, vértisztítási és vérmodifikációs folyamat, mint a dialízis. Az egyik filtereken keresztül megy, a másik pedig a centrifugális erőt alkalmazza, tehát a gép szétválasztja a vért elemi összetevőire. Ennek köszönhetően képes eltávolítani például a vérplazmát is, és belőle a kórokozókat. Az aferéziskészülék évek óta nagyon sokat segít a vérvételben a szatmári központban, mert csak azokat az alkotórészeket vonja ki a vérből, amelyekre szükség van.

  Az önkéntes véradókat Szatmárnémetiben minden munkanapon 7.45 és 9 óra között várják a Károlyi út 26. szám alatt.

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie