×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

„Évnyitó” a Noé Partium Egyesületnél

2021.01.14 - 13:39
Megosztás:
„Évnyitó” a Noé Partium Egyesületnél
Január 11-én, hétfőn ismét megnyitotta kapuit a Mikolában található Noé Partium Egyesület Mosolyháza. Ottjártunkkor Löchli Tünde elnök az egyesület megalakulásáról, a programokról, az elmúlt év kihívásairól, illetve a tervekről számolt be lapunknak.

A Noé Partium Egyesület 2015-ben jött létre magánszemélyek, illetve egy baráti társaság kezdeményezéséből. „A célunk az volt, hogy fogyatékkal élő emberek életkörülményeit javítsuk. Egy olyan lakóotthont szerettünk volna kialakítani számukra, ahol otthon érzik magukat, akárcsak Noé családja azon a bizonyos bárkán. Ez az álmunk, ezt szeretnénk megvalósítani. Az első lépésünk az volt, hogy kerestünk egy olyan közösséget, ahol befogadnak. A befogadó közösségünket Mikolában találtuk meg, itt kezdtük el átalakítani azt a volt óvodaépületet, amelyben jelenleg a Mosolyház működik. A mosolyházbeli tevékenység már hároméves múltra tekint vissza. A nappali foglalkoztató egy olyan szolgáltatás, amely 10–12 fiatalnak biztosít napi tevékenységeket, mindenkinek a képességének megfelelően. Január 11-én, hétfőn volt az első napunk a téli vakáció után. A fiatalok nagyon várták, hogy visszajöhessenek” — magyarázta Löchli Tünde, az egyesület elnöke.

hirek/2021/januar/14/noepartium.jpg
A mikolai óvoda egykori épülete ad most otthont a Noé Partium Egyesület Mosolyházának

A Mosolyházban zajló tevékenységek mellett más, színesebbnél színesebb programokkal is készülnek a fiataloknak. „Igyekszünk minél több programot szervezni a fiataloknak, gondolok itt a biciklitúrákra, táborokra, kirándulásokra. Tavaly hatalmas sikert élhettünk meg, hiszen Kompasz Alexandra Krisztina megírta élete első könyvét Alexa, nyisd meg a szíveket! — Az autizmus szabályai címmel. A könyvet három nyelvre lefordítva, angolul, németül, illetve románul ki is adtuk. Emellett fontosnak tartjuk a hagyományok őrzését is, megismertetjük a fiatalokkal az év nevezetes napjait, hagyományainkat, mint például a Luca-napot, de karácsonyi ünnepvárókat is szervezünk. Ugyancsak 2020-ban kaptuk meg a szociális szolgáltatásunk licencét, tehát ez a szolgáltatás, ami a Mosolyházban működik, teljes mértékben elismert, az állam által előírt szabályoknak megfelelően zajlik. Nagyon örülünk, hogy a fiataljaink otthonukká varázsolták a házat. A Mosolyház rendkívül jó kapcsolatot ápol a mikolai közösséggel, számtalan alkalommal érkeznek látogatók, akik szintén hozzájárulnak a fiatalok fejlesztéséhez, beszélgetnek velük, sőt, olykor a foglalkozásokhoz is csatlakoznak” — mondta az alapítvány elnöke.

hirek/2021/januar/14/dsc-2975.jpg
Erzsi büszkén mutatta meg lenyűgöző munkáját

A tavalyi évet, akárcsak az ideit, hatalmas lelkesedéssel várták mind a fiatalok, mind a fejlesztők, elmondásuk szerint januárban még nem is gondoltak arra, hogy bármi is felboríthatja menetrendjüket, terveiket. Sajnos azonban két megszakításra is sor került. „Március közepén és áprilisban szüneteltetnünk kellett a tevékenységeinket. Fontos megjegyeznem, hogy ez nem azt jelenti, hogy megszűnt a kapcsolatunk a fiatalokkal és családjaikkal. Rendszeresen látogattuk őket, feladatokat vittünk haza hozzájuk. A tavaszi felfüggesztés után átrendeztük a házat, betartva minden egyes járványügyi szabályt, így májusban ismét folytatni tudtuk programjainkat egészen november végéig, akkor ugyanis a járványügyi helyzet miatt ismét kénytelenek voltunk felfüggeszteni munkánkat. A Mosolyház idén januárban nyitotta meg ismét a kapuit. A fiataloknak nagyon nehéz volt elfogadniuk ezt a helyzetet. Nem értették, hogy miért nem jöhetnek a foglalkozásokra, miért kell otthon maradniuk. Volt olyan fiatalunk, aki a több hónapon át tartó szünet ideje alatt minden egyes reggel útra készen várta a buszt a ház előtt, időjárástól függetlenül. Volt, aki csendbe burkolózott, és senkivel nem beszélt. Volt, aki autoagresszív módon viselkedett. Nagyon reméljük, hogy hamarosan normalizálódik a járványhelyzet” — fogalmazott Löchli Tünde.

hirek/2021/januar/14/dsc-2981.jpg
Kompasz Alexandra Krisztina lelkesen mutatta meg élete első könyvét amelynek címe Alexa, nyisd meg a szíveket! — Az autizmus szabályai

Az egyesületi elnök örömmel számolt be arról, hogy Kegyes Dávid orvostanhallgatónak és az egyik legodaadóbb önkéntesüknek köszönhetően a Noé Partium Egyesület részesült az ESZAK és a KMDSZ mentőcsomagprogramjában. A támogatás egy, a mindennapokban használt készletcsomagból áll: elsősegélydoboz, fertőtlenítőszer, egyszer használatos kesztyű, maszkok, vércukor-, láz- és vérnyomásmérő, alapvető gyógyszerek (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, sürgősségi vérnyomáscsökkentő, görcsoldó). „Reméljük, hogy január végére sikeresen lezárjuk ezt az akciót. Ez lesz az első, nagyobb lélegzetvételű programunk, ami 2021-ben történik. Ezt követően az építkezések veszik át a főszerepet. Szeretnénk a Mosolyház bővítési projektjét elindítani és még ebben az évben befejezni, illetve a Fény otthonának építését kezdjük el, melynek alapkövét a tavalyi évben tettük le egy időkapszulával együtt. Minden egyes fiatal így üzent a jövőnek, mindenki a maga módján, képpel, rajzzal, írással. Azt gondolom, hogy ez is egy különlegessége a háznak, hogy nem csak a mának élünk, hanem a jövőre is gondolunk. Az egyesület a jövőben szeretne egy online platformot is indítani, ahol a fiatalok által készített alkotásokat lehetne megtekinteni, illetve megvásárolni” — fogalmazott Tünde arról, hogy milyen kihívások várják az egyesületet az új évben.

hirek/2021/januar/14/dsc-2985.jpg
A fiatalok, a kézműves foglalkozások mellett szívesen társasjátékoznak egymással

Katócz Irénke házvezető elmondása szerint a résztvevők minden egyes napot és foglalkozást izgatottan várnak. „A fiataljaink rendkívül nyitottak arra, hogy tanuljanak, vonzzák őket az újdonságok. Vannak, akik a kezdetekben zárkózottak voltak, és nem igazán tudtak megnyílni. Az utóbbi időszakban azonban ők is aktívan részt vesznek a foglalkozásokon, és hatalmas fejlődésen mennek át” — fogalmazott a házvezető. A napi tevékenységek igencsak sokszínűek. A fiatalok a felesleges papírból papírtéglát készítenek, emellett elsajátítják a varrás különböző technikáit. A kitartó, igényes és pontos munkának köszönhetően az egyesület megkapta a Szatmári Termék védjegyet, amely egy hatalmas elismerés és lehetőség a fiataloknak, akik minden egyes vásárra izgatottan és lelkesen készültek, alig várták, hogy bemutassák alkotásaikat. Szebbnél szebb munkák készülnek nap mint nap, emellett gyertyát öntenek, és szalvétatechnikákkal is dolgoznak. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet az újrahasznosításra, a fejlesztők igyekeznek a fiatalokat is tudásuk és tehetségük szerint ebben a mentalitásban tanítani.

A Noé Partium Egyesület munkásságát bárki támogathatja. Az adományokat a szervezet bankszámlájára lehet utalni, bármilyen számláról. A szervezet adatai: név: Asociaţia Noe Partium, bank: OTP, IBAN: RO19OTPV280001027398RO01, adószám: 35002446. Az érdeklődők bátran megkereshetik a szervezetet e-mailben a noepartium@gmail.com címen, vagy a Facebookon is Noe Partium név alatt.

Kallós András

Cookie