×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
10 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Ez a közösségről szól

2019.05.21 - 13:17
Megosztas :
 • Ez a közösségről szól

  „Viszem a családot is magammal” — summázza Márton Zsuzsanna, aki a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének új elnöke lett.

  Vasárnap tartotta tisztújító küldöttgyűlését Budapesten a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, ahol a szavazati joggal rendelkező harminc tagszervezet képviselői közül 24-en szavaztak bizalmat Márton Zsuzsannának, s választották két évre a KCSSZ elnökévé. „Megtisztelő, ugyanakkor meglepő is volt — hiszen a Pro Agriensis Egyesület alig egy éve lett a KCSSZ tagja — amikor pár hónapja megkerestek, s feltették a kérdést: elvállalnám-e az elnökséget? Kicsit haboztam, de nem mindenkinek adatik meg, hogy a Kárpát-medencei magyar családokért tehessen valamit, és a kihívásokat is szeretem, így igent mondtam. Ez a tevékenység, elfoglaltság nem a politikáról, hanem a közösségről szól. S bár a KCSSZ-nek több erdélyi egyesület is a tagja, úgy látom: a fontos információk, a lehetőségekről szóló híradások nem vagy csak alig jutnak el a magyar családokhoz, pedig a szövetségnek rengeteg olyan értéke van, amelyeket ismertekké kell tenni — annál is inkább, mivel olyan világban élünk, ahol az egyéni boldogulás előtérbe került a családos léttel és a család vállalásával szemben. Terveim között szerepel, hogy a KCSSZ-t úgymond továbbvigyem a Szilágyságba, Biharba, de Máramarosba is” — mondta, hangsúlyozva azt is: nagyon boldog, hogy a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület a több mint tízezer Kárpát-medencei magyar családot képviselő Családlánc mozgalomhoz csatlakozott.

  A hétvégi rendezvényen az erdélyi, vajdasági, kárpátaljai, felvidéki és belföldi családszervezeti vezetőket Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte, hangsúlyozva: kormányzati szándék a családok életminőségének javítása, melytől hosszú távon a nemzet bővülését várják. Az államtitkár megerősítette, hogy ebben a társadalmi szerepvállalásban a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége határon innen és túl elkötelezett partnere a kormányzatnak immár hosszú évek óta, hiszen a szövetségnek történelmi szerepe van az összetartozás, a szülőföldön való megmaradás, valamint a magyar családok erősítésének és a gyermekvállalás örömeinek a népszerűsítésében. A beszámolók elfogadását követően a rendezvényen a küldöttek Márton Zsuzsannát választották meg két évre a KCSSZ elnökének — azt a Márton Zsuzsannát, aki nemcsak kétgyermekes édesanya, de Egri község polgármestere, valamint a községben működő Pro Agriensis Egyesület vezetőségének tagja is. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” — idézte Széchenyit köszöntőjében az új elnök, utalva ezzel a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének lassan két évtizedes múltjára, amelynek hagyományait, értékeit tevékenysége alapjának tekinti. Márton terveit illetően beszélt a gyermekvállalási kedv és a családbarát szemlélet további erősítéséről, s mint elmondta: biztos benne, hogy a hagyományos értékekre nyitott fiatalok közösségi életbe történő bevonásával és a szövetség tevékenységének széles körű népszerűsítésével a Kárpát-medencei összefogás a vezetése alatt tovább erősödik majd.

  Az új, háromtagú elnökségben a nagykállói Pataki János leköszönő elnök elnökhelyettesként folytatja munkáját, a másik elnökhelyettes pedig Gajda Nóra, a vajdasági Kolibri a Családokért Egyesület vezetője lett.

  A küldöttgyűlés új egyesületek felvételéről is döntött, s ennek értelmében a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület a Családlánc mozgalomhoz csatlakozott, ahhoz a kezdeményezéshez, amely hét évvel ezelőtt azért jött létre, hogy összefogja a Kárpát-medencei családok életével foglalkozó civil szervezetek munkáját.

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

   

  Cookie