×
2021. 12 09.
Csütörtök
Natália
-3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

„Ezen a napon egyek vagyunk az egész világban”

2021.04.08 - 18:10
Megosztás:
„Ezen a napon egyek vagyunk az egész világban”
A Szatmár megyei Roma Párt 2019. június 22-én, Dumbrăveni-ben (Erzsébetváros) / Fotó: Magánarchívum
Lehet, hogy nincs országunk, sem hazánk, de ezen a napon egyek vagyunk az egész világban, egyként dobog a szívünk — üzente a nemzetközi romanapon a megyei Roma Párt ifjúsági elnöke.

Ötven éve, 1971-ben a romák első nemzetközi kongresszusán, Londonban döntöttek arról, hogy április 8-át nyilvánítsák nemzetközi romanappá, azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét azokra a sajátos problémákra, amelyekkel a roma közösségek küzdenek. Ezen a napon világszerte tematikus szemináriumokat, kerekasztal-megbeszéléseket, különböző kulturális rendezvényeket, fesztiválokat, illetve humanitárius tevékenységeket szoktak rendezni. Szintén fél évszázada fogadták el a romák nemzetközi himnuszaként az Olivera Vuco művésznő által előadott Gelem, gelem című dalt, és ekkor született döntés a romák zászlajáról is: a zöld szín a füves mezőket, míg a kék a tiszta égboltot szimbolizálja. A zászló közepén lévő kerék többszörös szimbólum: utal az őshaza, India zászlajára, ahol a csakra a dharma, azaz a „törvény” szimbóluma. Jelképezi az utazást, a vándorló életmódot és a népre jellemző migrációt. A kerék formájával és színével jelképezi a lemenő és felkelő napot, az idő ciklikusságára, a folyamatos újjászületés lehetőségére utalva. Két évtizeddel később, 1990 áprilisában, a Romák Nemzetközi Kongresszusán hivatalossá tették a nemzetközi roma ábécét. A határozatot tizenhét, különböző nemzetiségű, elismert szakember hitelesítette aláírásával egy UNESCO-megfigyelő jelenlétében.

2002 áprilisában a romák első hivatalos európai említésének ezeréves évfordulóját ünnepelték. Ebből az alkalomból szerte a világon különleges eseményt szerveztek: a Folyó Ceremóniáját. A résztvevők égő gyertyákat és virágokat szórtak a vízre, így emlékeztek meg azokról az őseikről, akik ezer évvel azelőtt indultak útnak a világ minden tájára. 2003-ban a roma etnikummal való szolidaritását a Nobel-békedíjas dalai láma is kifejezte. Tibet spirituális vezetője ugyanis részt vett a Dharmsalai Központi Katedrálisban a gyertyagyújtási ceremónián, a romák közötti békességért és egységért imádkozva. Fontos kiemelni, hogy a romániai romák történelmi kisebbséget képviselnek. Az első feljegyzés a romániai romákról 1385. október 3-i keltezésű. Az 1989-es változásokat követően és jelenleg is fontos társadalmi probléma a roma szegénység enyhítése. Ennek érdekében a társadalom érintett rétegei, a helyi önkormányzatok, a kormány illetékesei, a nemzetközi szervezetek összefogására van szükség. Csakis így érhető el a rasszizmus és a diszkrimináció megelőzése, megszüntetése, a roma kulturális örökség és identitás rekonstrukciója. Romániában 2006-ban, Nicolae Păun, a Roma Párt képviselőjének javaslatára, a 66/2006-os törvény alapján nyilvánították április 8-át a romániai roma etnikum ünnepévé.

Bár idén is elmaradnak az ünnepi rendezvények, Godzsa Zsolt, a Szatmár megyei Roma Párt ifjúsági elnöke, a Szatmár Megyei Tanács roma szakértője ezúton osztja meg gondolatait e jeles nappal kapcsolatban: „Sajnos a világjárvány miatt idén második alkalommal marad el a cigányság egyik legfontosabb ünnepe, a nemzetközi romanap. Szívből reméljük, hogy jövőre ismételten együtt tudjuk ünnepelni, a megszokott, tradicionális módon, ezzel is táplálva és megőrizve szép hagyományainkat. Ma, a nemzetközi romanap alkalmából a megszokott jókívánságok mellett kívánom minden cigány testvérnek az egész megyében és a világban, hogy szeretet és büszkeség töltse el a szívét. Mert lehet, hogy nincs országunk, sem hazánk, de ezen a napon egyek vagyunk az egész világban, egyként dobog a szívünk. Ez a nap rólunk szól, ez a nap számunkra ugyanazt kell hogy jelentse, mint magyar honfitársainknak a március 15-e vagy a románoknak a december 1-je, de ez csak akkor valósulhat meg, ha ugyanolyan magatartással és büszkeséggel vállaljuk nemzetiségünket, mint ők. Isten áldjon minden cigányt!” — áll Godzsa Zsolt üzenetében.

hirek/2021/aprilis/08/romanap.jpg
Godzsa Zsolt, a Szatmár megyei Roma Párt ifjúsági elnöke, a Szatmár Megyei Tanács roma szakértője / Fotó: Magánarchívum

Kallós András

Tíz éve biztos pont a bizonytalanságban
Tizedik születésnapját ünnepelte a csedregi BuKi Ház, amely a helybéli roma gyermekek és családjaik életében a biztos pontot jelenti a legnagyobb bizonytalanságok közepette is; a gyermekek nevelésére helyezve a hangsúlyt, hisz így érhető el a teljes mentalitásváltás.
Szatmár első cigány megyei tanácsosa
„Változást akarok a roma közösségekben, mentalitásváltást. Nem egyszerre, mert azt nem is lehet, de fokozatosan” — vallja az első cigány megyei tanácsos. Godzsa Zsolt sikere igazolja: ők sem kevesebbek, tanulással, kitartással, áldozathozatallal el lehet érni a célt.
35 család karácsonya lett szebb
Godzsa Zsolt, a Szatmár Megyei Roma Párt ifjúsági szervezetének elnöke, illetve a Szatmár Megyei Tanács roma referense számolt be lapunknak az általa szervezett adományosztási akcióról.
Cookie