×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
22 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Falu és város is rangsorolt az elmúlt hétvégén

2020.03.09 - 10:39
Megosztas :
 • Falu és város is rangsorolt az elmúlt hétvégén

  Ismét közgyűléseken döntöttek arról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjai hétvégén, hogy ki legyen a polgármesterjelöltjük a júniusi választásokon, de a tanácsosjelöltek is itt mutatkozhattak be a leendő választóik egy része előtt.

  Vasárnap volt a határideje annak, hogy minden községi és városi RMDSZ szervezetnél megejtsék az elmúlt négy év beszámolóját és a rangsorolást és polgármester-jelölést magukban foglaló közgyűléseket. Elég sűrűek az utolsó napok, a megyei elnökség, a tanácsosok és a parlamenti képviselők egymás után érkeznek a településekre, hogy megfigyeljék a történéseket, és jelenlétükkel támogassák a még bizonytalanokat, akik elsősorban az első mandátumos leendő tanácsosok közül kerülnek ki.

  A városok közül már csak Tasnád volt hátra, ahol a korábbiakban már megvolt a rangsoroló, de külön kérdés volt, hogy ki lesz a polgármesterjelölt. Egyetlen személy tette le a jelöltséghez szükséges dokumentációt, ő pedig nem más, mint Tóga István. „Magyar ügyet nem lehet más párt színeiben képviselni. Tasnádon hozzáértő és felkészült polgármesterjelöltet indít az RMDSZ Tóga István személyében, akinek reális esélye van nyerni a helyhatósági választásokon. Erős és összetartó csapattal most európai várossá tehetjük Tasnádot” — nyilatkozta Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, aki azt is tudja, hogy a jelöltben megvan az erő és az elszántság ahhoz, hogy kimozdítsa a holtpontról Tasnádot.

  Vissza a községekhez

  Halmiban nem hozott meglepetést a közgyűlés, hiszen Incze Lajos polgármester több mandátumon át dolgozott a csapatával azért, hogy fejlődjön a község. „Nemcsak a mi véleményünk az, hogy Incze Lajos jó munkát végez, hanem a lakosoké is, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy négyévente újra bizalmat szavaznak neki, de nemcsak a közgyűlésen, hanem élesben, a választáson is. Bízom abban, hogy ez júniusban sem lesz másként, s az új tanácsosjelöltek plusz dinamizmust hoznak a régiek tapasztalata mellé” — magyarázta Magyar Lóránd parlamenti képviselő a közgyűlést követően. Érendréden is elégedettek a jelenlegi polgármesterrel, így borítékolható volt, hogy a júniusi helyhatósági választáson is ő lesz a jelöltje a községnek. „A mostani közgyűlésen tulajdonképpen csak egy listára szavaztak a jelenlévők, mert a korábbi gyűléseken már minden magyarlakta község összeállította a saját listáját, most csak a sorrendet kellett megállapítani” — mutatott rá a módszer lényegére Erdei D. István parlamenti képviselő, aki azt is elárulta, hogy a listán 3 érendrédi, 3 dengelegi és egy irinyi tanácsosjelölt van.

  Egriben a békés fejlődésre szavaztak a közgyűlésen, amellett, hogy rangsorolták a tizenhét tanácsosjelöltet. Dolhai Endre és Kallós István alapító MPP-tagok szerint a községben csak az RMDSZ képes elérni a békés fejlődést. Csatlakozva a szövetség tanácsosjelölt-listájához ők is Szabó Elek polgármesterjelöltet támogatják a helyhatósági választásokon. A rangsorolón Tasnádi István egri születésű megyeitanácsos-jelölt is részt vett, aki egyetértésre és együtt gondolkodásra kérte a helyieket, hiszen a pozitív változás csak így érhető el. S innen már csak egy ugrás Batiz, ahol szintén valamiféle összefogás körvonalazódik, és ennek szellemében rangsorolták a tanácsosjelölteket, akik között újak is felbukkantak, ami reményre ad okot — tudtuk meg Pataki Csabától, aki részt vett a gyűlésen.

  Cookie