×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Fásítás és zöldövezet-karbantartás

2020.05.02 - 10:00
Megosztás :
 • Fásítás és zöldövezet-karbantartás
  A Mobilitás 1 és Mobilitás 2 néven ismertté vált projektek részeként fásítási munkálatok és közterület-füvesítés is folyamatban van Nagykárolyban. Ahhoz, hogy rendezettebb legyen a város, bizonyos fokú szemléletváltásra van szükség, véli a polgármester.

  Aki végigsétál Nagykárolyon, azt láthatja, hogy az aszfaltozási munkálatok mellett járdafelújítás, zöldövezet-rendbetétel is zajlik. Ennek előzményeként a régi, elöregedett és valljuk be, a városképnek inkább ártó, mint használó tujákat kivágták, s a helyükre új fák kerülnek.

  A beavatkozás a Mobilitás 1 és Mobilitás 2 néven ismertté vált monstreprojektek részeként valósul meg.

  „Az értékes fákhoz nem nyúlunk, viszont érvényes engedélyekkel kivágjuk, megmetsszük az elöregedett, esztétikusnak nem mondható köztéri fákat. Ebben az évben olyan volumenű fásítási projekt kerül megvalósításra Nagykárolyban, amelyre korábban még nem volt példa, hiszen mintegy 1500 fát ültetünk majd el. Nem csak a régiek helyére kerülnek új növények, hanem olyan részeken is fásítunk, ahol korábban nem voltak fák.

  A nagykárolyiak láthatják, hogy a Kaplonyi, Gencsi, Teremi úton milyen ütemben zajlik a fásítás. Hasonló lesz a város többi, érintett részén is. Bevallom, kissé csalódott vagyok, mert például a Kaplonyi úton már végeztek a megbízott cég munkatársai, s bár azt kértük az ott lakóktól, hogy száraz időben segítsenek annyival, hogy az elvetett füvet és kiültetett fákat öntözik, ez csak keveseknél talált megértő fülekre. Pedig a fű nem nő ki, ha nem öntözzük.

  Korábban még reméltem, hogy a helyiek is szeretnének annyit tenni a város szépítéséért, hogy segítenek minket, és értékelik az erőfeszítéseinket. Nyilván itt is akadnak kivételek, tisztelet nekik, de sajnos kevesen vannak. Arra is rájöttem az évek során, hogy a házak előtti fűnyírást sem várhatom a végtelenségig, hogy a helyiek segítségével végezzük. A közterületisek nem győzik, a lakosok közül pedig sokan nem nyírják a házuk előtt a füvet, mert az önkormányzatra várnak.

  A közelmúltban megbíztunk egy céget, hogy végezze el a fűnyírást. Persze senkinek nem akarok szemrehányást tenni. Levontam a következtetést, hogy már nem úgy van, mint régen. Régen leseperték a porta előtt a járdát, lenyírták a füvet, kitakarították a vízelvezető árkot. Ma nem ez van” — fogalmazott Kovács Jenő polgármester.

  „Az általunk megbízott cég munkatársai nyírják a füvet az Ágoston utcában, majd következik a többi rész, a Petőfi utca stb. Hiszen ha nem összehangoltan nyírják a lakosok — egyik igen, másik nem —, az az utcaképen sem javít. Így levesszük ezt a terhet a vállukról.

  Nyilván lesznek olyan jellegű beavatkozásaink is, amik nem fognak mindenkinek tetszeni. Például amikor kivágjuk a szilvafákat, vagy a gondozatlan gyümölcsfákat a házak elől. Mert ha karbantartanák, metszenék rendesen, permeteznék ezeket, akkor nem szólnánk, de ez sajnos nem jellemző. A Teremi úton kezdődik az első ilyen jellegű akciónk. Az Ágoston, Gencsi, Kaplonyi út már alakul, ilyen arculata lesz a többi utcának is.

  Azt nem mondom, hogy a Petőfi utcában kivágjuk a diófákat, mert ez nem történik meg. Viszont ott túlzásba is estek az emberek a beültetésekkel. Hiszen feltevődik a kérdés, hogy mely nyugati országban van tele az utca dió- vagy szilvafákkal. Ugye nem sok ilyet láttunk.

  A mi környékünkön még sok embernek az a felfogása, hogy az udvar minden négyzetméterét ki kell használni a termesztésre, ezért állnak a szőlőlugasok, ültetik a krumplit, murkot stb., még akkor is, ha nem sok haszna van. Ceauşescu is belénk táplálta a gondolatot, hogy még a lakónegyedek zöldövezeteiben is veteményest kell kialakítani. Lássuk be, ez sem értelmes hozzáállás. Kell a hazai is, én ezt is belátom, de ahhoz, hogy szebb és rendezettebb legyen a város, a portánk, bizonyos fokú szemléletváltásra van szükségünk” — fejtette ki véleményét Nagykároly polgármestere.

   

  Cookie