×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Faszerkezetes Mercedes a retroparádén

2021.10.18 - 08:00
Megosztás:
Faszerkezetes Mercedes a retroparádén
Faszerkezetre készült ez az autó a harmincas évek végén, és ugyanilyen merevítést kapott felújítása során is.
Nyolcvannál is több veteránautó-tulajdonos vett részt a szombati szatmárnémeti retroexpón. Délig voltak kint a főtéren a patinás járgányok, délután klubtalálkozóra vitték azokat Sándorhomokra.

Egy 1938-as gyártmányú Mercedes autó volt a korelnöke a szombati, szatmárnémeti veteránautó-találkozónak, ez most is pont úgy néz ki, mint ahogy eredetileg is kinézett, azonban alapjaiból lett újjáépítve.

hirek/2021/oktober/18/veteran-1.JPG
Közel száz autó volt kiállítva a székesegyház előtti szakaszon, sok érdeklődőt vonzottak a régen gyártott autók

Egy, az autót jól ismerő kiállító mondta el, hogy a piros-vanília színű autó minden olyan merevítése, amit ma acélból csinálnak, fából készült eredetileg is, és abból is lett visszaállítva a felújítás során.

Csempészautó utódja

Volt kint sok más érdekes autó, gyakorlatilag mindegyiknek külön története van, például a babakék kisteherautóról is kiderült, hogy ennek a típusnak az elődjével szállították a szeszt az amerikai alkoholtilalom idején a csempészek. 

hirek/2021/oktober/18/veteran-2.JPG
A babakék kisteherautó sokkal komolyabb gép, mint amilyennek a szín sejteti

Gazdája, egy közismert szatmárnémeti orvos elmondta, hogy az 1938-as gyártmányú amerikai Ford eredetileg 1500 köbcentis hengerűrtartalommal jött ki a gyárból, 100 lóerős teljesítménnyel. Ebben a mostani példányban azonban már egy 4,8 ezer köbcentis Ford Mustang-motor van, amelyik tízszer akkora erőt képes leadni a kerekeknek. Amerikai eredetű kocsi ez, amelyik országban nagy divat az antik formát megtartani, azonban a motort és minden egyebet átalakítani, „felnyomni”, hogy például klasszikus kinézetű autóval versenyezhessenek gyakorlatilag bárkivel a versenypályán vagy akár a közutakon. A szatmárnémeti tulajdonoshoz került autó annyiban kivétel a formamegtartást illetően, hogy nem ez volt az eredeti színe, ezt az új kinézetet az átalakítás során kapta, valószínűleg fekete volt, amikor legördült a gyártósorról.

Klubtalálkozó a kúriában

Gyakori kérdés a veteránautó-tulajdonosok felé, hogy mennyit ér a járgányuk, de kevesen tudnak erre egyenes választ adni. Sok minden beleszámít ugyanis az árba. Nem csak az, hogy mennyiért vették vagy mennyiért adják a hasonló típust ma a veterán autós berkekben, hanem hogy mennyit költött rá, míg jelen állapotba hozta, illetve mekkora az érzelmi kötődés az autóval szemben.

Ki volt állítva például egy barna-fehér, 1957-es Singer, amelyik 30–40 ezer eurót ér, és egy fekete-fehér Daimler is, amelyiknek azonban csak eszmei értéke van, amit összegben nem lehet kifejezni.

hirek/2021/oktober/18/veteran-3.JPG
A Daimler limuzinja csak hátul volt lehajtható tetős. Egyedi volt maga a jármű is, de ez a félig vászontetős megoldás szintén az

A székesegyházhoz közel leparkolt böhöm, amolyan félkabrió Daimler egyébként abban az időben járta kortárs autóként az utakat, amikor nálunk az 1100-as Dacia volt a menő, érdemes összehasonlítani, micsoda technikai különbség volt akkoriban a keleti és a nyugati világ között.

A szombati esemény szezonzárója volt a veterán autós közösségnek, a háromórás köztéri bemutató után a sándorhomoki Berenczei–Kováts-kúriához vonultak zárt rendezvényükre. A Retroclub România és az Oldtimer Club Satu Mare közös klubtalálkozóján átbeszélték, kinek melyik nyári veteránautó-kiállítás tetszett a leginkább, mire lehet számítani jövőre a járványhelyzetet illetően.

Szöveg és képek: Princz Csaba

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Cookie