×
2020. 08 10.
Hétfő
Lörinc
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Fejleszt az Electrica

2020.08.01 - 07:54
Megosztás:
  • Fejleszt az Electrica
    Az utóbbi harminc év talán legnagyobb villamosenegria-ellátási fejlesztése zajlik ebben az időszakban Szatmárnémetiben, egy új hálózatra való átállás miatt vannak a tartós áramszünetek.

    Ma a szatmárnémeti régi főtéren és pár ide vezető utcában és az új főtér egy részén lesz szinte egész nap tartó áramszünet azért, mert az Electrica most „költözik át” az új, nagyobb feszültségű vezetékre. Az átállás nem csak most jelent bosszúságot a fogyasztóknak azzal, hogy áramszünet nélkül a technikai lépést nem lehet megtenni, a korábbi években a köztéri munkák okoztak kellemetlenségeket a városban gyalogosoknak és autósoknak egyaránt. Négy-öt évvel ezelőtt kezdte el az Electrica lefektetni a városban azokat a 20 kV-os vezetékeket, amikre most áll át a régi 6 kV-os elődökről: a régi vezetékekről és a régi transzformátorokról. A mai áramszünetet a közeljövőben, valamikor augusztus vége felé egy, a Martirilor Deportaţi utcát és környékét érintő nagy leállás fogja követni, és a későbbiekben lesznek még ilyenek, de ezeknek az ütemezése most még nem történt meg.

    Több szakaszban zajlik az áramhálózat fejlesztése, összesen mintegy ötszáz elosztóállomást újít fel a szolgáltató, amely eddig négy fázisán van túl a munkának, és Szatmárnémeti esetében további hét következik. Az áramszolgáltató azt reméli a fejlesztésektől, hogy kevesebb lesz a veszteség a vezetékeken, ritkábban lesznek meghibásodás miatti áramszünetek, és kevesebb lesz a karbantartási feladat. Ez a fogyasztóknak is jó, hiszen kevesebb bosszúságot okoznak majd számukra az áramkimaradások, de hasznos lesz a szolgáltató számára is, hiszen versenyképes tud maradni a szabaddá tett energiapiaci szegmensben. A most kihelyezésre kerülő elektromos hálózati felszerelés élettartamát elég hosszúra becsülik a szolgáltató villamosmérnökei: van olyan eleme az új rendszernek, ami ötven évig is használható lesz anélkül, hogy emberi beavatkozást igényelne.

    Cookie