×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Fejleszteni kell az infrastruktúrát Szilágypéren

2021.03.02 - 19:04
Megosztás:
Fejleszteni kell az infrastruktúrát Szilágypéren
Szilágypér községben kezdetleges állapotban van az ivóvízellátás, a földgáz- és csatornahálózat kiépítése még el sem kezdődött, a nem mezőgazdaságból élő lakosság jelentős része pedig más településeken vállal munkát — tudtuk meg Kis Lóránd alpolgármestertől.

Szilágypérben is megnehezítette az emberek életét a járvány — tájékoztatott Kis Lóránd, a község alpolgármestere. Eddig mindig voltak fertőzöttek, most szerencsére nincs egyetlen fertőzött személy sem a községben, az iskola is visszaállt a jelenléti oktatásra, ami nagyon fontos volt, mivel nagyon sok diák képtelen volt eredményeket elérni az online oktatásban.
Szilágypér községnek nagyon minimális a helyi bevétele, ahhoz, hogy fejlesztéseket tudjanak megvalósítani, nagyon fontos, hogy milyen összeget kapnak a központi költségvetés leosztásakor, illetve milyen sikeres pályázatokat tudnak készíteni. Az elmúlt évben nem végeztek jelentős beruházásokat, ebben az évben sikerült kiírni a versenytárgyalást az orvosi rendelő és a gyógyszertár teljes felújításának a kivitelezésére. Megvan a nyertes cég, s az alpolgármester nagyon reméli, hogy nem lesznek óvások, és elkezdődhet a munka. Nagyon fontos a két épület felújítása, hiszen évek óta romlik az állapotuk, s eddig nem volt lehetőség állagmegőrző munkálatok végzésére sem. Szilágypérben egy családorvos látja el a betegeket, ami elég nagy feladat, sajnos nem könnyű szerződést kötni családorvosokkal.
Kis Lóránd elmondta, hogy védőoltásra is fel lehet iratkozni a családorvosnál, ugyanúgy online is, de sajnos elég kevesen — többnyire az idősebbek — kérik az oltást, a fiatalok valami miatt közömbösek.
Az elmúlt héten megtartott tanácsülésen született egy határozat, melynek értelmében Szilágypér csatlakozott ahhoz a kistérségi társuláshoz, melynek az a célja, hogy Tasnádszántóval, Magyarcsahollyal, Sződemeterrel és Érszakácsival közösen pályázzanak a földgázhálózat kiépítésére. A községben még nincs földgáz, vízhálózat is csak a községközpontban van. Kispéren és Peleszarvadon egyelőre nincs lehetőség a vízhálózat kiépítésére, úgy döntött a helyi tanács, hogy mély furatú kutakból látják el az amúgy nem nagy számú lakosságot ivóvízzel. Hogy mikor lesz teljes víz- és csatornahálózat, azt egyelőre nem lehet tudni, még pályázati lehetőségek sincsenek.
Kis Lóránd elmondta, hogy Szilágypér község lakóinak a nagyobb része mezőgazdaságból él, a fiatalok és a középkorúak Nagykárolyba, Szatmárnémetibe, Margittára és más településekre ingáznak. Amennyiben nem javulnak az életfeltételek, egyre többen költöznek majd el Szilágypérből.


Elek György

 

Pályázatok nélkül nem megy
Kis Lóránd kétmandátumos alpolgármester, de úgy gondolja, hogy Szilágypér fejlődése látványosabb is lehetne. Polgármesterként az oktatási infrastruktúrát is javítani szeretné az iskola volt tanítójaként.
Szilágypérben a szükségállapot idején: jelentősen lelassult az élet
Szilágypérben is megváltoztatta az emberek életét a világjárvány. Folyamatban vannak a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, de a korábbi évekhez viszonyítva lelassultak a beruházások. Kis Lóránd alpolgármesterrel beszélgettünk a folyamatban lévő és tervezett munkálatokról.
Cookie