×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája

2021.09.17 - 12:47
Megosztás:
Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája
Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Önkormányzati Konferenciája.

A csaknem 200 önkormányzati vezetőt tömörítő testület csütörtökön, egy nappal az RMDSZ kongresszusa előtt ülésezett Marosvásárhelyen. Az ülés zárónyilatkozatát az RMDSZ közölte honlapján.

A testület megállapította, hogy az elmúlt évek kivándorlási hullámai, a születésszám csökkenése és a világjárvány okozta egzisztenciális bizonytalanság drasztikus romániai népességfogyás perspektíváját vetíti előre. Mindezek erősen veszélyeztetik az ország gazdasági helyzetét, a társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát, illetve a magyar közösség megmaradását szülőföldjén.

„A romániai magyarok számára kitörési lehetőséget jelenthet az RMDSZ családpolitikai törvénycsomagja: a magukra hagyott önkormányzatok teherviselésében a mindenkori kormánynak is osztoznia kell, illetve olyan új eszközöket kell biztosítania, amelyek révén az önkormányzatok nemcsak segíthetik a családokat, de inspiráló, biztonságos közeget teremthetnek számukra. Vállaljuk, hogy élni fogunk minden törvény adta és fejlesztési lehetőséggel - a helyreállítási alaptól egyéb országos és uniós forrásokig -, amely a romániai magyarokat arra ösztönözheti, hogy itthon alapítsanak családot, itthon építsenek otthont, itthon vállaljanak gyermeket!" - áll a zárónyilatkozatban.

Az önkormányzati vezetők hangsúlyozták, hogy a digitalizációra és innovációra támaszkodó hatékony intézményszervezést tekintik a legfontosabb eszköznek céljaik elérésében. Ezért aktívan részt kívánnak venni az RMDSZ által szervezett Bernády György Önkormányzati Akadémia képzés- és mentorprogramjában.

MTI

Az USR-nek most nem osztottak lapot
Szokatlan módon Nicolae Ciucă tábornagyot és védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő. Kisebbségi, PNL–RMDSZ-kormány körvonalazódik, amelyet záros ideig a PSD is támogatna a stabilitás érdekében, az USR viszont körön kívül maradt.
Cseke Attila: pénteken lesz Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor első tárgyalási fordulója
Pénteken tartja első találkozóját Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök és az RMDSZ elnöke - közölte csütörtök este Cseke Attila fejlesztési miniszter.
Az őshonos európai kisebbségek útkeresése
A hét elején volt Strasbourgban az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett, az őshonos kisebbségek jogainak a biztosításáról szóló konferenciasorozat zárórendezvénye. Az eseményről Nagy Szabolcsot, az RMDSZ küldöttjét kérdeztük.
Cookie