×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Fektetik a híd betongerendáit

2021.09.30 - 13:12
Megosztás:
Fektetik a híd betongerendáit
Látványos fázisához érkezett a szatmárnémeti harmadik híd: óriási darumonstrummal rakják a helyükre a hosszanti betongerendákat, van még esély látni, hogyan zajlik ez a ritkán látható munka.

Az elmúlt napokban kezdték el a szatmárnémeti Ştrandului/Independenţei utcai híd óriási beton tartógerendáit a hídhoz szállítani és a helyükre rakni, az esetről a városháza és a város polgármestere is beszámolt internetes oldalán. Utóbbi a szatmári prefektus kíséretében jelen is volt az első gerendák helyre rakásánál, az egyik legfontosabb fázisa ez a hídépítésnek.

Két oldalról

Negyven méter hosszú, több száz tonnát nyomó betongerendákról van szó, ezekből kétszer huszonnégy darabot kell a Strabag hidászainak a helyükre rakniuk, hogy összeérjen a hídnak ez a kerete. A viaduktot alkotó három nyitás létrehozásához további háromszor nyolc ilyen hatalmas gerendára lesz szükség. Az ilyenfajta munkálatok iránt érdeklődők ki szoktak látogatni az érdekesebb munkafázisokhoz, sokan voltak a város lakói közül, akik a körgyűrű hídjának az építését is figyelemmel követték. Itt, a harmadik hídnál hosszú ideig tartó munkafázisról van szó, a mérnökök elmondása szerint október közepéig is eltart, amíg a bal parton a helyükre kerülnek a hatalmas hosszanti betontömbök, utána fog kezdődni a túloldalról ugyanez a munka.

Túlméretes szállítmány

Külön logisztikai kihívást jelent a szállítás, ezek ugyanis előregyártott elemek, amiket túlméretes szállítmányként kell Szatmárnémetibe eljuttatni. Az egész országban tíz olyan vontató van, amelyik elbír egy ekkora tömegű tárggyal, és nem csak Szatmárnémetiben zajlanak túlméretes építkezések, eléggé nagy az igény ezekre a járművekre, nehéz leszervezni a szállítást. Külön engedélyhez kötött ezek közútra vitele, előkíséretet kell hozzájuk rendelni, a közútkezelő csak bizonyos útvonalakon, csak bizonyos napokon és csak bizonyos órákban engedélyezi hosszadalmas utánajárást követően a mozgatásukat.

Magas és erős

Időjárástól is függ, hogy mikor fejezik be a betongerendák helyrerakását, de amint készen vannak vele, következik a zsaluzás, majd a hídpálya betonozása, egyszerre több pontján is a létesítménynek, ahogy azt a technológiai folyamat az utászoknak megengedi.
Említést érdemel még a munka dandárját végző daru is, amelyik egy LR1600/2 Liebherr, áll a polgármester helyszíni látogatását követően írt tájékoztatójában; ez az egész most zajló folyamatnak a kulcsa. A gyártó weboldalán szereplő információk szerint a gépmonstrum hatszáz tonnáig bír emelni, kitartani, majd azt követően nagy pontossággal lehelyezni. Azért használja a Strabag ehhez a fázishoz ezt a gépet, mert az autókról egyenesen a helyükre kerülnek a betongerendák, nincsenek köztes helyen tárolva. Ahol nem hídgerendákat pakol a több mint ötszáz lóerős szörnyeteg, ott szélerőművek felállításánál, a lapátok felszerelésénél használják, mert 166 méter magasra is fel tud mindenféle nehéz dolgokat emelni.

Princz Csaba

 

Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Cookie