×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Félezren kezdik az iskolát Mikolában

2021.09.06 - 19:00
Megosztás:
Félezren kezdik az iskolát Mikolában
Mindkét épület tökéletes állapotban várja az iskolakezdést / Fotó: A szerző felvétele
Két vadonatúj iskolaépületben és pár évvel ezelőtt felújított óvodaépületben kezdhetik az idei tanévet a mikolai gyerekek; összesen 470 nebulónak fog megszólalni jövő hétfőn a csengő.

Tavaly helyszűkében volt a mikolai iskolavezetés, idén már olyan jól állnak osztálytermeket illetően, hogy nem is lesz szükség délutáni órákra, minden osztály számára van hely, nem kell áthidaló megoldásokhoz folyamodni. 355 elemi és általános iskolás, illetve 115 óvodás és napközis kezdi el a 2021/2022-es tanévet idén Mikolában, tájékoztatta lapunkat Dobos Csaba iskolaigazgató.

Óvoda és iskola

A mikolai óvoda esetében hat csoport lett jóváhagyva, ezekből három magyar tannyelvű, kettő román, egy pedig ukrán, és az egyik csoport hosszított, napközis program szerint fog üzemelni. Az iskolában 20 osztály indul idén Mikolában, az elemi oktatásban tizenegy osztály állt össze 220 gyerekkel. Az általános iskolában 9 osztály indul idén összesen 135 gyerekkel. Az I–IV. osztályok közül öt lesz magyar tannyelvű, az általános iskolában 4 magyar osztály lesz, illetve opcionális tantárgyként jelen lesz a mikolai oktatásban az ukrán nyelv, amihez máramarosi származású tituláris tanítót sikerült a menedzsmentnek találnia.

Iskolabusz

A mikolai oktatás két iskolabusza üzemkész, tájékoztatott még a helyzetről az iskolaigazgató, az egyiknek van koccanás miatti szépséghibája, de mire hozni-vinni kell a gyerekeket, megoldódik. Sofőr mindkettőre van, elegendő költségvetés szintén, meg van oldva az üzemeltetés és a karbantartás is, amit az iskola old meg, ez a feladat nem a községvezetést terheli.

Páratlan körülmények

Az iskola- és a községvezetés mögött egyébként kemény tíz hónap áll, tavaly októberben kezdték el ugyanis felújítani a régi iskolát és az új épületet, emiatt volt kisebb kavarodás tavaly az osztálytermekkel kapcsolatban, mert a munkavégzés miatt egy részét az diákoknak ki kellett költöztetni. A polgármesteri hivatal és a mikolai ukrán párt ajánlott fel helyiségeket, hogy meg lehessen oldani a tanítást. Most érett be a gyümölcse a tavalyi erőfeszítéseknek, mutatott rá Dobos, mert olyan körülmények között tanulhatnak a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola diákjai, mint kevesen a megyében.

Lesz még fejlesztés

Az A szárnynak keresztelt nagyobbik épületben tizennégy osztályterem lett kialakítva, kívül-belül minden teljesen új: burkolat, festés, szigetelés, fűtés, és a mellékhelyiségek is készen vannak. Amire még várni kell, az a padok és az iskolai bútorzat — és amíg megoldódik, régi berendezésekkel lett megoldva. Amíg végre nincs hajtva ugyanis a szeptember hatodikán záruló licit az iskolai bútorzat beszerzésére, és a nyertes le nem szállítja az új dolgokat, addig régi padokkal zajlik majd a tanítás. Egyébként nem csak a bútorzat és az iskolai tornaterem berendezése lesz korszerű, de dokumentumközpont is ki lett alakítva, illetve a licit tárgyát képezi 8–10 digitális tábla beszerzése; lesz saját informatikai laborja és szervere az iskolának, laptopok, kéttucatnyi asztali számítógép, nyomtatók és fénymásolók vásárlása is folyamatban van. Lesz iskolapszichológusa is az intézménynek, a kabinetet a frissen kinevezett aligazgató, Sopoian Renáta fogja vezetni.

Fiatal káderek

A B szárnynak nevezett kisebbik iskolaépületben, az út túloldalán, egy szintén most felújított, százéves épületben négy osztályterem fért el, és itt kapott helyet az iskola tornaterme is. Ez utóbbit fogja kiegészíteni a közeljövőben az a műfüves pálya, amit az A szárny udvarán akarnak kialakítani.
Dobos Csaba bizakodón néz az idei tanév elé, mert a katedrák kilencven százalékban le vannak fedve, a község minden pedagógusa szakképzett. Az igazgató számára külön öröm, hogy sikerült fiatal tanerőt is toborozni a községbe, az új generáció tagjai fogják matematikára, románra, magyarra és biológiára tanítani a mikolai gyerekeket.

hirek/2021/szeptember/06/mikola1.JPG
A kisebbik iskolaépület előtti téglák más beruházáshoz tartoznak / Fotó: A szerző felvétele

Mikolában az iskolai és az óvodai tanév szeptember 13-án, hétfőn reggel kilenc órától fog kezdődni a nagyobbik iskolaépületnek, az A szárnynak az udvarán.

Princz Csaba

Tanügyminisztérium: hétfő estig 86 pozitív nyáltesztet regisztráltak
Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint hétfő este 19 óráig 86 nyálteszt eredménye lett pozitív.
Ragaszkodnak a megszokotthoz
A legtöbben nem változtatnának a jelenlegi oktatási módon, míg 40 százalék úgy véli, ebédet is kellene biztosítani az iskolai program keretében, derül ki egy közvélemény-kutatásból.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
Cookie