×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Fellendülőben a komolyzenei élet

2021.06.05 - 13:00
Megosztás:
Fellendülőben a komolyzenei élet
Fotó: Dinu Lipatti Filharmónia
A Dinu Lipatti Filharmónia zenekara a járvány időszakában is koncertezett, a karantén idején a koncertekbe online kapcsolódott be a közönség, de már közönség előtt játszik a zenekar.

A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia nagyon előnyös helyzetben van más komolyzenekarokkal ellentétben, ugyanis nagyon rövid időre volt bezárva az intézmény ajtaja, nem állt meg teljesen a zenei élet, a zenekar próbált, a koncerteket pedig online közvetítették az intézmény Facebook-oldalán — tájékoztatott Kovács Emőke, a filharmónia menedzsere. Tehát nem maradtak el a koncertek, csupán egy ideig közönség nélkül játszott a zenekar, a közönség viszont online hallgathatta a zenét. Később harminc-, majd ötven-, jelenleg pedig hetvenszázalékos telítettséggel lehet látogatni a koncerteket. Ebben a nehéz időszakban is sikerült neves szólistákat és karmestereket meghívni, akik növelték a koncertek színvonalát. Csütörtökön Horea Mihail híres zongoraművész előadóestjét élvezhette a közönség, jövő héten a Czifra György Fesztivál részeként Balázs János zongoraművész lesz a zenekar szólistája. Balázs János a Virtuózok tehetségkutató verseny zsűrijének a tagja. Gitárverseny is lesz műsoron olasz szólistával, ami szintén különleges zenei csemege lesz.

A zenekar műsora úgy van összeállítva, hogy minden korosztályt és minden társadalmi kategóriát megszólítson. Július elsején egy amerikai dzsessz band koncerttel zárul a zenei évad. A komolyzene-kedvelők számára a nyár folyamán is lesznek koncertek. Július 8-án lesz Demény Balázs zongoraművész önálló estje, majd a SoNoRo Fesztivál részeként lesz július 10-én egy kvartettkoncert, augusztus 20-án pedig a filharmónia kamarazenekara fog koncertezni.

Ősszel megrendezésre kerül a Szatmári Zenei Napok rendezvény. Szeptember 9-én indul az új zenei évad. Havonta ellátogat a zenekar Nagykárolyba és Tasnádra is, ezekben a városokban is kezd kialakulni a komolyzenét kedvelő közönség.

hirek/2021/junius/05/kovacs-emoke-1.jpg

Közelebb a gyermekekhez

Kovács Emőke elmondta, hogy folytatódnak a leckehangversenyek. Ezen a héten a Szatmárnémeti Református Gimnázium, az Aurel Popp Művészeti Líceum, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola diákjai vettek részt a koncerteken, melyeken a zenekar tagjai mutattak be hangszereket a Nóé bárkája történetét feldolgozva. A következő évben lesznek diákbérletek, a bérlettulajdonosok két leckekoncerten vesznek részt — tette hozzá az intézmény vezetője.

Emlékkoncert

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mikor kerül felavatásra Nagykárolyban a Ruha István-szobor. A tervek szerint augusztus 19-én, Ruha István születésének 90. évfordulóján került volna felavatásra, de minden bizonnyal elmarad, ugyanis nem sikerül annyi pénzt összegyűjteni, amennyire szükség van a szobor elkészítéséhez. A filharmónia zenekara emlékkoncerttel készül az évfordulóra.

Elek György

 

 

 

Kezdődik a Szatmári Zenei Napok
Szeptember 23-án, csütörtökön 18.30 órától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében veszi kezdetét a 44. Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál.
Enescu-esttel debütál a zenei évad
Már elkezdték árulni a bérleteket a 2021–2022-es komolyzenei évadra, ami szeptember 9-én veszi kezdetét egy George Enescu-esttel.
Filharmónia: már meg  lehet váltani a bérleteket
A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia 2021/2022-es évadára már lehet bérletet váltani, az intézmény pénztáránál várják az előző évadok bérleteseit és mindazokat, akik új bérletet szeretnének vásárolni.
Cookie