×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Felmérést készít a Sanitas a kiégés jelenségéről

2020.02.19 - 15:25
Megosztás:
Felmérést készít a Sanitas a kiégés jelenségéről

Az elmúlt években számos kutatás irányult a burnout jelenség kialakulására, megelőzésére és gyógyítására. Most a Sanitas végez egy felmérést a hazai egészségügyi dolgozók körében.

A romániai egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas érdekvédelmi szervezet, amelynek közel ezer tagja van Szatmár megyében is, arra kéri az egészségügyi alkalmazottakat, vegyenek részt felmérésében, amely során arra szeretne választ találni, mekkora a bornout, azaz a kiégési szindróma előfordulása a hazai egészségügyben.

A kiégés egy olyan speciális munkahelyi ártalom, amelynek vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg. Mindezek következményeként a munkahelyi kapcsolatok felszínesekké vagy éppen konfliktusosakká válhatnak, a személyes szükségletek háttérbe szorulnak, és akár egészségkárosodás is kialakulhat — függőségek, alvásprobléma, táplálkozási zavar, pszichoszomatikus betegségek.

Az orvosi hivatásban gyakori jelenség a stressz, amely hozzájárulhat pszichés és szomatikus betegségek kialakulásához. Egy Ausztriában végzett felmérés szerint minden harmadik orvost érint a kiégés valamilyen foka: az orvosok 30–65 százaléka kiégett, ami erősen függ a szakterülettől. A sürgősségi ellátásban és a belgyógyászaton dolgozók a leginkább érintettek, a nemek megoszlását tekintve pedig kifejezetten a nők veszélyeztetettek. A burnout szoros összefüggést mutat az egészség rossz megítélésével, a munkahelyen megélt stresszel, megnöveli a munkahely elhagyásának esélyét, rontja a betegekkel való kapcsolat minőségét.

Ami pedig az ápolókat, asszisztenseket illeti, egy, az USA, Kanada Anglia és Skócia 700 kórházának 43 ezer ápolójára kiterjedő vizsgálat a következő képet adta: az asszisztensek 30–40 százaléka a kiégés magas fokát mutatta, az ápolók 60–70 százaléka szerint alacsony volt a nővérek létszáma, ami túlterhelést okozott, ugyanakkor az ápolók 20–30 százaléka tervezte, hogy egy éven belül elhagyja az ápolói pályát.

Idehaza nem tudni pontosan, hogy hány egészségügyi dolgozót érinthet a kiégés szindróma, éppen ezért most egy komolyabb felmérést kívánnak végezni. Február 18. és március 15. között a Sanitas szakszervezeti tömb arra kér minden egészségügyi dolgozót, hogy töltse ki a consultare.federatiasanitas.ro oldalon lévő kérdőívet. Legalább ötezer, 18–65 év közötti egészségügyi alkalmazott részvételére számítanak.

Bumbuluţ Krisztina

Cookie