×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Felszentelés előtt a túrterebeshegyi templom

2021.05.10 - 07:40
Megosztás:
Felszentelés előtt a túrterebeshegyi templom
Csodálatos, megnyugtató tájakon járva a Túr mentén, erre az igére is utalva magaslik ki túrterebeshegy református temploma, mely egy megvalósult álom.

Király Lajos esperes és Rácz Ervin sajtóreferens az utóbbi időben szokásos, nem hivatalos gyülekezetlátogatása az egyházmegye egyetlen épülő temploma felé vette az irányt, s ez alkalommal csatlakozott hozzájuk Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is. A házigazdák, Kala Noémi túrterebesi és túrterebeshegyi lelkésznő, valamint férje, Gáti Tibor kisbábonyi lelkipásztor fogadták a látogatókat.
A túrterebeshegyi templom építése 2016-ban kezdődött, akkor csak a tervezéssel, ám egy évvel később már szemmel látható eredménye is lett. Az alig 37 fős, ám lelkes gyülekezet pályázatokat nyerve a kultuszminisztériumtól (összesen 284 500 lej értékben), a gyülekezeti tagok és más gyülekezetek segítségével kezdte el a templom építését, melyben 2020. július 26-án tartották meg az első istentiszteletet. Ekkor még nem voltak meg a padok, melyeket ősszel szereltek be. A templom felszenteléséhez hiányzik még a szószék vagy pulpitus, a harang, a feljáró a haranghoz, valamint a csatornázás.
Felekezeti hovatartozást illetően sok vegyes család van a községben, melyek összehangolt ökumenikus közösségben, szeretettel eljárnak egymás templomába. Reformátusok mellett római és görögkatolikus hívek is szívesen érkeznek az istentiszteletekre. Túrterebesen mindhárom felekezet istentisztelete fél 11-kor kezdődik, Túrterebeshegyen 12 órakor, úrvacsoraosztáskor pedig fél órával később. Többször előfordul, hogy vegyes családok együtt, akik fél 11 órakor a katolikus misékre mennek, utána felmennek a túrterebeshegyi református istentiszteletre is, még inkább megszentelve az Úr napját.

 

Felszentelték a peleskei templomot
Sokéves munka ért véget a tegnapi ünnepséggel: teljes pompájában kívül-belül elkészült a nagypeleskei magyarajkú görögkatolikus templom felújítása, „van hol a lelket táplálni.”
Europa Nostra-díjat kapott a Vâlcea megyei Urşi falu 18. századi fatemploma
Az Urşi faluban (Vâlcea megye) található, tizennyolcadik században épült, a közelmúltban restaurált fatemplom nyerte a 2021-es Europa Nostra európai örökségi nagydíjak egyikét. A restaurálási projekt ugyanakkor a közönségdíjat is elnyerte - tájékoztat az Európai Bizottság romániai képviselete.
Egyházmegyei Nőszövetségi Találkozó
Nagy Erika és Szilágyi Noémi egyházmegyei nőszövetségi elnökök szervezésében a legnépesebb rendezvényét tartotta meg idén a Szatmári Református Egyházmegye. A Németi református templomban 21 gyülekezet asszonyai vettek részt a találkozón méltósággal és örömmel.
Cookie