×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Felszentelték a peleskei templomot

2021.10.02 - 07:15
Megosztás:
Felszentelték a peleskei templomot
Sokéves munka ért véget a tegnapi ünnepséggel: teljes pompájában kívül-belül elkészült a nagypeleskei magyarajkú görögkatolikus templom felújítása, „van hol a lelket táplálni.”

Megtörtént tegnap a templomépület-átadás és az oltárszentelés, készen vannak a nagypeleskei görögkatolikus templom felújítási munkálatai. Őexcellenciája, nm. és ft. Kocsis Fülöp magyarországi görögkatolikus érsek-metropolita celebrálta az ünnepi szentmisét, a helyi és távolabbról érkezett görögkatolikus közösség tagjai mellett további világi és egyházi elöljárók tisztelték meg jelenlétükkel a peleskeiek számára oly fontos eseményt. Kicsinek bizonyult a templom az ünneplők számára; akik az épületen kívülre szorultak, sátor alatt, televízión követhették a templomban zajló eseményeket. Fülöp érsek ft. Vasile Bizău máramarosi megyéspüspök szent levelét Szent László csontereklyéivel egyetemben az előzőleg megtömjénezett oltárba helyezte, ez volt az első fő momentuma ünnepi szolgálatának. Az oltárt ezt követően viasszal lezárta, kétszer lemosta és letörölte, hogy a szent eucharisztiát bemutathassa.

Növekedni kell

Ünnepi szentbeszédében az érsek a lélekben való növekedés szükségességével vont párhuzamot, amikor arról beszélt, hogy az ezernyolcszázas évek elején az akkor már százéves fatemplom köré építették hitük új házát a peleskeiek, mert nőtt a közösség. Ugyanígy kell növekednie folyamatosan az embernek is, de nem centiméterekben és nem kilogrammokban, hanem Isten adta lélekben és bölcsességben, egészen a sírig.

Mintha új lenne

A szentliturgiát követően szót kapó világi méltóságok közül Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára állt elsőként az ünneplők elé, és elmondta: erős közösséget jelentenek az egyházak, ezért tartotta fontosnak a magyar kormány háromezer templom és egyházi közösségi tér felújítását, megépítését támogatni a Kárpát-medencében az elmúlt időszakban. Ezek több mint fele nem a mai Magyarország területén található. Olyan mértékű felújítás történt Nagypeleskén, hogy az itteni görögkatolikus közösség egy szinte új építésű templomnak örülhet, ahol a híres Istenszülő-ikon mellett immár egy Szent László-ereklye is a templom kincsei közé tartozik.

Vegyék sikeresen!

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke azt kívánta a peleskei görögkatolikus közösségnek, hogy a templom és a hit adjon erőt nekik, hogy még sok száz évig legyenek tényezői a szatmári magyar közösségnek, és soha ne legyen szükségük arra, hogy „felújítani kelljen” közösségüket, iskolájukat, kultúrájukat, vegyék sikerrel és sértetlenül az élet viharait.

Köszönet a nem feledőknek

Béres Antal lázári polgármester mindenkit emlékeztetett, hogy mennyire sok munka volt odáig eljutni, hogy a templom elkészüljön, és Istennek egy ilyen szép házában imádkozhassanak az egyház közeli és távoli hívei. „Köszönjük mindenkinek, aki dolgozott ezért a közösségért, és köszönjük azoknak, akik nem feledkeztek meg a határon túli magyarokról” — mondta.

Princz Csaba

 

Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Görögkatolikus templombúcsú
Kilenc hete tartó készülődés fog véget érni hétfőn: Szent Miklós püspök ünnepén templombúcsút tartanak a szatmári görögkatolikusok.
Nem kell kötelezővé tenni az oltási igazolványt a templomokban; ebben mindenki egyetért
Az illetékesek egyöntetűen egyetértenek abban, hogy nem kell kötelezővé tenni az oltási igazolványt a templomokban - jelentette ki péntek este az egészségügyi miniszter.
Cookie