×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
26 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Felszoroznák a minimálbért

2019.07.06 - 08:26
Megosztas :
  • Felszoroznák a minimálbért

    Megint pedzegetik a képzettségtől függően megállapított minimálbért, most a szenátusban vetették fel a dolgot, akár két és félszer nagyobb minimálbérek is lehetnek, ha elfogadják a tervezetet.

    A képzettség nélkül dolgozókéhoz képest két és félszer akkora lehet a minimálbére azoknak, akiknek felsőfokú végzettségük mellett mestervizsgájuk is van és ezt a tudásszintet megkövetelő beosztásban is dolgoznak. A képzettség nélküli munkaerőhöz tartozók kapnák csak a tényleges minimálbért, már azoknak is húsz százalékkal több járna, akiknek van valamilyen szakképesítésük. Az érettségizettek is húsz százalékkal járnának jobban, ha minimálbérért dolgoznak, akiknek posztliceális diplomájuk van, huszonöt százalékkal megemelt minimálbért kapnának. A minimálbér-hierarchia csúcsán az egyetemet végzett és beosztásuknak megfelelő témában doktorátust szerzett személyek állnának, nekik a tervezet szerint a most bruttó 2080 lejes országos alap-minimálbér 2,8-szorosa járna.

    A szenátus elé szánt beadványt 38 képviselő szignózza, köztük RMDSZ-es politikus is, ha a szenátus elfogadja, a képviselőházban dől el, hogy lesz-e képzettségtől függően lépcsőzetesen változó minimálbér, vagy marad a régi rendszer. Az alsóház dönt majd arról is, mikortól lépjen ez érvénybe, ha végül törvényerőre emelkedik. A politikusok szerint ez lenne az az igazságos rendszer, ami ösztönözné a tanulást és amelyik miatt a munkaerőpiacra érve is előre kiszámítható értékkel ruházná fel a diplomát és a képzettséget.

    Cookie