×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Felújításra költik a megspórolt pénzt a Rákócziban

2021.03.15 - 09:46
Megosztás:
Felújításra költik a megspórolt pénzt a Rákócziban
Az online oktatásból amúgy előnye is származott az iskolának, a közüzemi számlákon megspórolt összegből, önerőből újítja fel az első és második emeleten található osztálytermeket.

Az elmúlt időszak próbára tette a pedagógusokat és diákokat, az online oktatás idején mindenki igyekezett a tőle telhető legjobb teljesítményt nyújtani. Nem történt ez másként a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskolában sem, ahol a pedagógusok igyekszenek a körülményekhez mérten tanítani, a diákok pedig, akik visszatérhettek a jelenléti oktatásba, élvezik, hogy végre az iskolában tanulhatnak — mondta el megkeresésünkre a tanintézmény igazgatója. Gnándt Zoltántól megtudtuk, hogy a jelenléti oktatás kezdete óta két gyerek fertőződött meg a koronavírussal, így egy másodikos és egy nyolcadikos osztály áttért az online oktatásra két hétre, de szerencsére egyszerű lefolyású betegségről volt szó mindkét esetben.

Az online oktatásból amúgy előnye is származott az iskolának, hiszen a közüzemi számlák értékének csökkenése miatt jelentősebb összeget sikerült megspórolnia, melyből építőanyagokat vásárolt, és az iskola első, illetve második emeletén található osztálytermeket újítja fel önerőből.

„Megvettük az építőanyagokat, és a karbantartóink segítségével az első emeleten található osztályokat már átfestettük, szalagparkettát raktunk le, s jelenleg a második emeleten található osztálytermek felújítása zajlik. Saját erőforrásból igyekszünk megoldani a felújítást, ha szakcéggel szerződtünk volna, csak az osztálytermek felét sikerült volna felújítanunk. Mivel a gimnáziumi osztályok online rendszerben tanulnak, az osztálytermek üresek, így most is tudnak dolgozni a mesterek” — magyarázta az intézményvezető. Elmondta, hogy ezt a beruházást sikerül saját finanszírozásból megoldani, ám a tervezett iskolabővítés, mely által egy új épületrésszel bővül majd a tanintézmény, önkormányzati támogatással valósul majd meg. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával egy 250 négyzetméter alapterületű, multifunkcionális tömb épül majd az iskola mellé, melyben a könyvtár, olvasóterem, informatikalabor, díszterem stb. kap majd helyet. A tervezett beruházás értéke 3,97 millió lej, s az elképzelések szerint 2022-ben átadásra is kerülne az elkészült épület.

Ünnepi megemlékezés

Gnándt Zoltán kifejtette, hogy a minőségi tanulás mellett jelentős hangsúlyt fektetnek az ünnepekre, az identitásmegőrző jeles napokra. Ennek szellemében természetesen a mai nemzeti ünnep mellett sem mennek el megemlékezés nélkül. „Az eddigi évekkel ellentétben a pandémia miatt nem szervezhetünk nagyszabású megemlékezést, ám minden osztály készül ünnepi műsorral, ugyanakkor a Kis Kata Zenekar által összeállított műsort is megtekintik. Az iskolaközösség képviseletében egyénileg helyezünk el koszorút a megyeközpontbeli Petőfi-szobornál. Az iskola részéről jómagam, Kótai Mónika történelem szakos és Kacsó Zsuzsa matematika szakos tanárnő koszorúz majd kora délután” — összegzett Gnándt Zoltán.

Sógor Beáta

Fotó: A szerző felvétele

A 16 éven felüliek oltási kampányát is szervezik
A 16. életévüket betöltött diákok körében is oltásnépszerűsítő kampány kezdődik a Szatmár megyei tanintézményekben a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közötti megállapodás értelmében, tudtuk meg Anişoara Boitor főtanfelügyelőtől.
A városokban jelenléti oktatás lesz
A megye városaiban, illetve a legtöbb községben zöld forgatókönyv szerint folytatódik mától az oktatás, azt követően, hogy a fertőzöttségi arány mindenhol csökkenő tendenciát mutat.
„…ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.”
A járványhelyzet miatt a megszokottnál kevesebben vettek részt szombaton a domahídi vasútállomás mögött lévő kuruc emlékműnél megszervezett főhajtáson és Rákóczi-megemlékezésen.
Cookie