×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Felvonulás és találkozó volt vasárnap Mezőpetriben

2019.08.06 - 07:48
Megosztas :
 • Felvonulás és találkozó volt vasárnap Mezőpetriben

  Ízelítővel szolgálni a sváb hagyományokból, ezzel pedig mintegy kedvet csinálni azok továbbadására, ezzel a céllal rendezték meg immár hatodik alkalommal a sváb kulturális csoportok találkozóját Mezőpetriben.

  A sokéves hagyományt folytatva Mezőpetriben idén is megtartották a szatmári sváb néptánccsoportok találkozóját. A sváb tájház közelében lévő fák hűvöséből indultak el a különféle kulturális csoportok, hogy a szabadidőközpont színpadán bemutassák előadásaikat. A menetet a helyi pomponlányok vezették, míg a zeneszóról a mezőfényi fúvósok gondoskodtak.

  Érdeklődésünkre Marchiș Ottó petri alpolgármester elemi fontosságúnak mondta, hogy tartsák meg a hagyományaikat. Érzése szerint a tradíciók ápolása és átadása a fő feladatuk. Ők, a svábok ma már kevesen vannak, ennek megfelelően különösen alapvető, hogy igyekezzenek megtartani a szokásokat, és gondoskodni azok túléléséről is. Hogy a fiatal generációk kedvet kapjanak hozzá, hogy ismerjék azt meg. Ennek szellemében szervezik meg évről évre Mezőpteriben a sváb néptánccsoportok találkozóját, mintegy seregszemlét. Meg lehet ugyanis nézni, ki hol tart ebben a folyamatban, illetőleg a hasonló gondolkodásúakkal való találkozás valahol erőt is ad, ösztönöz erre a folyamatra. A helyettes elöljáró arról is beszámolt, hogy „2013-ban kezdtük el ezt a fesztivált, azóta minden évben megszervezzük. Mindig jól megvagyunk itt. Olyan háromszáz fellépő akad”, hiszen mint hozzátette, lényeges az is, hogy minden nemzedéknek lehetősége legyen bemutatni a tudását, így a fiataloknak és az örökifjaknak is. Persze azon túl, hogy egymást láthatják, megtapsolhatják finom falatok vártak rájuk a szabadtéri parkban, volt tehát alkalom a kötetlenebb beszélgetésre, ismerkedésre.

  A fényi fúvósok taktusaira, a menettáncosokat követve vonultak a csoportok: a nagykárolyi–mezőpetri–szatmárnémeti férfikórus tagjai, a szatmárnémeti Gemeinsaim, a Bihar megyei Monospetriből érkezők, a csomaközi mazsorettek, a szatmárnémeti Gute Laune, a krasznabélteki, tasnádi, nagymajtényi, mezőteremi, kálmándi, csanálosi, nagykárolyi, csomaközi tánccsoportok, illetve a házigazdák, azaz a mezőpetri Vidám Törpék (a legkisebbek), az ifjúsági, továbbá a Die Ahrenkranz tánccsoport tagjai. A menetelés közben több helyen is alkalmi koreográfiákat mutattak be, de a leglátványosabbat kétség kívül a szabadtéri központba megérkezve — ekkor a sok száz főnyi részvevő együttesen is táncolt.

  Az összesen 16 kulturális csoport, továbbá a három mezőpetri társulat a színpadon is odaadóan szolgált, majd este fellépett a helybeli gyökerekkel rendelkező Varga Kinga, később pedig a szintén mulatós berkekből ismert Laci betyár.

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie