×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
12 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Ferenc pápa a közjót szolgáló pénzügyi politikát szorgalmazott a járvány utáni világ számára

2021.04.08 - 18:44
Megosztás:
Ferenc pápa a közjót szolgáló pénzügyi politikát szorgalmazott a járvány utáni világ számára
A piaci érdekvédelem helyett szolidaritást szorgalmazott a pénzügyi politikában is Ferenc pápa a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi találkozója résztvevőinek címzett levelében, melyet a Vatikán csütörtökön közölt.

 Ferenc pápa a két nemzetközi szervezet közös tavaszi találkozója alkalmából küldött angol és spanyol nyelvű üzenetet. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői egészen vasárnapig interneten egyeztetnek többek között a pandémia-intézkedésekről.
    A katolikus egyházfő az új koronavírus-járvány miatti válsághelyzet súlyosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy a pandémia utáni világban olyan pénzügyi politikára van szükség, amely "a közös jót szolgálja, a sérülékenyebbek és kirekesztettek kerülnek a középpontba, és bolygónk, amely közös otthonunk, megfelelő gondoskodásban részesül".
    Ferenc pápa úgy vélte, a járvány utáni időszakban nem lehet visszatérni a megszokott "egyenlőtlen és fenntarthatatlan" gazdasági és társadalmi modellhez, melyben a világnépesség "törpe kisebbsége birtokolja a világ gazdagságának felét".
    A pápa "receptként" javasolta, hogy a közpénzeket a közjóra használják fel. "Elérkezett az ideje felismerni, hogy a piacok, főleg a pénzpiacok nem követhetnek önálló kormányzati irányt, törvényeknek és szabályoknak kell biztosítani, hogy a közös jót szolgálják a társadalmi célok megvalósításával, amelyek különösen szükségesek a jelenlegi globális egészségügyi vészhelyzetben" - olvasható az üzenetben.
    A katolikus egyházfő szolidáris, a közösségeket és egyéneket segítő pénzügyi megoldásokat sürgetett. Emlékeztetett, hogy "senki sem tud egyedül megmenekülni (..) és ha jobb, emberibb, szolidárisabb világgal akarunk kikerülni a jelenlegi helyzetből új és kreatív társadalmi, politikai, gazdasági részvételi formákra van szükség, amelyek érzékenyek a szegények kiáltására".
    Ferenc pápa arra kérte a Világbank és az IMF szakértőit, az emberek közötti találkozások kultúráját kövessék. A globális szolidaritás jegyében a szegényebb országok adósságának "jelentős" csökkentését sürgette. Úgy vélte, ugyanez vonatkozik a világ gazdagabb északi és szegényebb déli része közötti ökológiai különbségre is, amelyre megoldásként javasolta, hogy az előbbiek támogassák a fejlődő térségek környezetvédelmi beruházásait a megújuló energiaforrások használatának erősítésével.
    Ferenc pápa szolidaritást kért a vakcinákhoz való hozzáférés terén is. Ahogy már húsvétvasárnapi üzenetében is a nemzetközi közösség elkötelezettségét szorgalmazta az oltóanyagokhoz való hozzáférés biztosításában a társadalom szegényebb rétegei, valamint a szegényebb államok számára is.

 

Ferenc pápa virágvasárnap a járvány okozta lelki és gazdasági válságról beszélt
Hívők nélkül zajlott az idei virágvasárnap is a Vatikánban, Ferenc pápa az új koronavírus-járvány lelki és gazdasági következményeiről beszélt az Úrangyala imádságot kísérő beszédében.
Ferenc pápa az idén is a hívők nélküli Szent Péter téren vezeti a húsvéti szertartásokat
A koronavírus-járvány miatt az egymás utáni második évben hívők nélkül zajlik majd a húsvét a Vatikánban, a nagypénteki esti keresztutat tavalyhoz hasonlóan a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják meg - közölte az ünnepi szertartások programját a szentszéki sajtóközpont kedden.
Ferenc pápa egészségéről szóló interjút közölt a Vatikán a pápa iraki útja előtt
Fiatalkori tüdőműtétéről, pszichoterápiáról, valamint saját stresszoldási módszeréről is beszélt Ferenc pápa abban a régebbi interjúban, amelyet a Vatican News hírportál ismertetett szombaton. Az egyházfő ebben azt is megjegyezte, hogy Rómában, pápaként kíván meghalni.
Cookie