×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Külföld

Ferenc pápa elfogadta a pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök lemondását

2020.10.18 - 07:29
Megosztás:
Ferenc pápa elfogadta a pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök lemondását
Ferenc pápa elfogadta a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye főpásztorának lemondását, a püspököt pedofília eltussolásával gyanúsítják - közölte szombaton a varsói apostoli nunciatúra.

A közlemény szerint a kaliszi egyházmegyét ezentúl Grzegorz Rys, a lódzi székhelyű főegyházmegye érseke veszi át, a sede vacante (átmeneti) apostoli kormányzó minőségében.

Grzegorz Rys már június óta helyettesítette a kaliszi püspököt, Edward Janiakot, miután felmerült a gyanú, hogy az utóbbi gyermekekkel szemben elkövetett visszaéléseket tussolt el. Edward Janiakot akkor arra kötelezték, hogy a visszaélések ügyében folytatott eljárás befejezéséig az eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon. Ez a rendelkezés továbbá is érvényben marad.

A megyés püspöknek tulajdonított mulasztások vizsgálatát korábban a lengyel prímás, Wojciech Polak kezdeményezte a varsói apostoli nunciatúránál. A prímás egy májusban bemutatott, a kaliszi egyházmegyében feltehetőleg történt pedofil esetekről szóló lengyel dokumentumfilmre reagált. Az ügyben folytatott hatósági eljárás még nem zárult le.

MTI

A lengyel tüntetők meggyalázták II. János Pál pápa és Reagan szobrát
II. János Pál pápa és Ronald Reagan szobrait is meggyalázták a szélsőbaloldali tüntetők Lengyelországban - közölte az Origo internetes lap a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva.
XVI. Benedek beteg fivéréhez utazott Regensburgba
Testvére betegágyához utazott XVI. Benedek nyugalmazott pápa Vatikánvárosból Regensburgba - jelentette be a szentszéki szóvivő csütörtökön XVI. Benedek első útját, amelyet 2013-as lemondása óta Olaszországon kívül tesz.
Nem volt üres a Szent Péter tér a pápa vasárnapi beszéde alatt
Egymástól méteres távolságra, több tucatnyian voltak a vatikáni Szent Péter téren vasárnap. Ez volt az első alkalom március 10. óta, hogy Ferenc pápa nem az üres teret látta, amikor beszéde után kinézett az apostoli paloták ablakából.
Cookie