×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Külföld

Ferenc pápa humoros és viccelődik

2013.03.20 - 07:30
Megosztás :
 • Ferenc pápa humoros és viccelődik

  A megválasztása óta eltelt néhány nap elég volt arra, hogy a sajtó és a hívők is felfigyeljenek Ferenc pápa egyedi stílusára, amelyet az olasz lapok már el is kereszteltek "Bergoglio-style"-nak.

   

  A pápa már az első perctől kezdve újat mutatott., mikor megválasztása után megjelent a Szent Péter-bazilika loggiáján, egyszerű fehér reverendát viselt, és "buona serát" (jó estét) kívánt az őt éltető tömegnek. Sajtóértesülések szerint az alig egy órával korábban a Sixtus-kápolnában pápává választott Bergoglio bíborost a loggiáig kísérő szertartásmesterek hiába győzködték, hogy aranykeresztet vegyen a nyakába, ragaszkodott ahhoz a vaskereszthez, amelyet püspökké szentelése óta visel.

  Új pápa, új stílus

  Pápasága másnapjának reggelén elhagyta a Vatikánt, és szűk kísérettel, a pápának fenntartott, SCV1 rendszámú Mercedes helyett a vatikáni csendőrség egyik autóján ment a római Santa Maria Maggiore-templomba imádkozni. Ott arra kérte a biztonságiakat, hagyják nyitva a templom ajtaját, hogy a hívők szabadon beléphessenek. Ezt követően elment abba a római egyházi vendégházba is, ahol a konklávéig lakott, és személyesen fizette ki a számlát. Ferenc pápa személyi titkárra sem tart igényt, legszívesebben testőr nélkül és gyalog közlekedik.

  A biztonsági szolgálatnak egyelőre szoknia kell a pápa újfajta szokásait. II. János Pál és XVI. Benedek piros pápai lábbelije helyett Ferenc pápa használt fekete fűzős cipőt visel. Szombaton – a sajtó munkatársaival tartott találkozó után – gyalogosan sétált vissza az audienciateremből a Szent Márta-házba. Vasárnap kisétált a vatikáni Szent Anna-kapun a római utcára, hogy az ott összegyűlt tömeget üdvözölje. Elárulta, hogy legszívesebben kerékpárral és metróval közlekedne, de tudja, hogy pápaként ezt már nem teheti. A konklávéról is a többi bíborossal együtt busszal tért vissza a Szent Márta-házba. Azóta is ott lakik, annak menzáján étkezik annál az asztalnál, ahol éppen helyet talál. "Új pápa, új stílus. Még nekünk is hozzá kell szoknunk" – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, megjegyezve, hogy az egyházfő a vatikáni biztonsági szolgálatnak és az újságíróknak is "sok munkát fog adni".

  A humoros pápa

  "Ez a pápa nevet, gesztikulál, improvizál, előre megírt beszédek helyett anekdotákat mond, és személyes tapasztalatairól beszél. Nem titkolja, hogy fociszurkoló, szereti a tangót, és menyasszonya is volt. Felhívta telefonon barátait, a megválasztásához gratuláló argentin fogorvosát is visszahívta, még a konklávén történtekről is nyíltan beszélt" – írták az újságok. A bíborosokat is meglepte humorával Ferenc pápa: megválasztása után a Szent Márta-házban együtt vacsoráztak, ahol köszönetet mondott nekik, majd – általános derültség közepette – hozzátette: Isten bocsásson meg nektek (ami annyit jelent: remélem, nem bánjátok meg utólag). "Mikor láttunk korábban pápát, aki okét mutat a hüvelykujjával?" – kérdezte a La Repubblica olasz lap. A Corriere della Sera azt emelte ki, hogy a tudósítókat megáldva Ferenc pápa – elődeivel ellentétben – nem vetett keresztet. Ezzel hangsúlyozta, hogy tudja, nem mindegyikük tartozik a katolikus egyházhoz, és az újságírók között vannak nem hívők is.

  A Vatikánba akkreditált és XVI. Benedek előre kiosztott beszédeihez szokott újságírók elismerték: Ferenc pápa egyelőre egy lépéssel előttük jár, folyamatosan meglepetésekkel szolgál. "Még az is elképzelhető, hogy nem fog a pápai lakosztályban lakni" – mondták. Az a hír járja ugyanis, hogy a lakosztály megtekintésekor kijelentette, ott 300 embert lehet elszállásolni. Püspökké avatásakor Bergoglio eladta a püspöki rezidenciát Buenos Airesben, és helyette egy egyszerű házban lakott, ahol saját maga főzött.

  Névválasztásával Assisi Szent Ferencre, a ferences rend megalapítójára, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentjére utal. Sajtókommentárok kiemelik, akár Assisi Szent Ferenc, a pápa is egy megosztott, botrányokkal és kétes üzletekkel terhes egyházat kell újjáépítsen.

  Címer és mottó

  A címeren kék színű pajzs látható, közepén sárga nappal. Ebben a Jézusnak az IHS betűkből álló monogramja olvasható, ami a jezsuita Jézus Társaság címerét idézi. A pajzsot a Szűz Máriát jelképező csillag díszíti és a Szent Józsefet a spanyol egyházi ikonográfiában szimbolizáló, elsősorban olajáról ismert nárdus gyümölcse. A címer háttere a XVI. Benedek által választott korábbi pápai címer elemeit vette át a kontinuitás jegyében.Ferenc pápa megtartotta eddigi mottóját is: a Miserando atque eligendo latin idézet a Szent vagy tiszteletre méltó Béda (672-735) angol bencés szerzetes egyik művéből származik és Máté evangéliumára utal (Mt 9,9), amelyben Jézus a bűnös embernek "megkönyörült és kiválasztotta".

  Cookie