×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Olvasó hangja

Ferenc pápától Budapestig…

2021.08.06 - 19:00
Megosztás:
Ferenc pápától Budapestig…
Szabó Irén néprajzkutató és Pallai Béla nagypeleskei görögkatolikus parókus / Fotó: Pallai Béla/magánarchívum
Két műtárggyal is képviselteti magát a partiumi görögkatolikusság azon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti megrendezése (2021. szeptember 5–12. — szerk. megj.), alkalmából készített hármas időszaki kiállításon, mely a Katolikus Karitász tevékenysége előtt tisztelgő és az 1938-as budapesti kongresszusnak emléket állító galéria mellett a magyarországi görögkatolikus egyház művészetét bemutató tárlatból áll.

A kik a görögkatolikusok, és hol élnek, milyen a Kárpát-vidék sajátos ikonfestészete és liturgikus tárgykultúrája kérdésekre ad választ az Orcád világossága címmel ikonokból, liturgikus tárgyakból, írásos dokumentumokból, valamint interaktív felületekkel összeállított tárlat — hirdeti meghívójában a kiállítás. A „Legyetek tanúim” és az „Ezerarcú szeretet” mellett a görögkatolikus egyház világába bevezető művészeti alkotások között helyet kapott a szatmárnémeti Szent Miklós-templom 17–18. századi athoszi keresztje, valamint a 18. század első feléből származó nagypeleskei Istenszülő-ikon, ezáltal szerves részévé téve nemcsak a Románia területén élő magyar nyelvű görögkatolikusokat, de egész Szatmár megyét is az 1938 óta ismét Budapesten megrendezett kongresszusnak.

Az egy darab puszpángfából faragott, áttört kereszt, a Szent Miklós-egyházközséget a 17. század második felében alapító „görög” kereskedők egyik gazdag családja által jutott a templom tulajdonába. 1990-től újból használati liturgikus eszközként funkcionál. Bőrtokjával együtt 2015–2016 között restaurálták.

A 2012 óta folyamatosan egyre népszerűbbé vált, 1700-ból származó peleskei Mária-kép második alkalommal vendégeskedik Budapesten. Először a Magyar Nemzeti Múzeumban, most pedig itt, ezen a keleti és nyugati kulturális tradíciókat ötvöző bemutatón. 2020 januárjában Ferenc pápa Rómában áldotta meg az ikon másolatát, most pedig az eredetit szemlélhetik meg a világ egész területéről a NEK-re érkező látogatók. A kongresszust záró, a pápa által celebrálandó szentmisére Nagypeleskéről is készülnek zarándokok, és azt követően meglátogatják kölcsönadott kincsüket. Az érdeklődők a Pesti Vigadóban (www.vigado.hu — szerk. megj.) 2021. szeptember 19-ig tekinthetik meg a kiállítást.

Pallai Béla

Ováció és percekig tartó vastaps
Október 6-án Budapesten, a Nemzeti Színház által szervezett MITEM – Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programjában szerepelt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Raszputyin című előadása, ami hatalmas sikert aratott.
Partiumi ízek a Vadászati Világkiállításon
Számos Szatmári Termék is ott lesz a budapesti világkiállítás keretében megszervezett mezőgazdasági és élelmiszeripari expón.
A béke gyökerei, az egység csírái
Radnóti Miklós sorai, Sabău Trifu Cristina miseruhái, több száz szatmári (és nem csak római katolikus) zarándok — a kereszténység sokszínűsége a hálaadás és köszönet égisze alatt.
Cookie