×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Olvasó hangja

Fészbuk és társai

2020.09.02 - 14:36
Megosztás:
Fészbuk és társai
Kerülendő a politika és a Covid-téma, nem nézek tv-t, hanem internetezek. Itt egyből leklikkelem azt, amit nem akarok olvasni.

Persze ezek a reklámosok mindenféle ügyes műszaki dolgokkal megcsalják a figyelmemet, de amikor villanybiciklit ajánlanak 20 dollárért, kuss!, és megyek tovább. A fészbuk igen divatos napjainkban, boldog-boldogtalan küldi keresztül-kasul a mindenféle megosztani valót: hol hetes ikreket, hol féllábú szép csajt kellene lájkolni, továbbosztani, hol csudatortát készítő leánykának kell biztatást küldeni. 

Többször megírtam — amikor már a pofátlanság teteje volt az eset —, hogy a megosztásra biztató oldalaknak az a vége, hogy mindazoknak az internetes címe bekerül egy adatbázisba, és aprópénzért eladatik egyes reklámmegrendelők bolondítására. Ismerek egy példát: 4800 címért fizetnek 240 dollárt, aminek a 30%-a marad a Google-nak. Ráadásul nem is a csaló emberke dolgozik, hanem a számítógépes program.

De nem csak ez áll fent: beírta az egyik barátom, hogy elnézést kér, mert az ismerősei pornóképeket kaptak az ő címéről: meghackelték. Megkérdeztem, hogy az utolsó hónapban osztott-e meg olyant, akit nem ismer, nem is látta addig. Hát, volt vagy egy tucat szép kép, imádkozó kisgyerek, ügyes kutyák. 

Apropó kutya. Többször jelenik meg egy jópofa hirdetés: gyönyörű kiskutyák videója, mondván, egy pont olyat vehetsz. A baj csak az, hogy a szövegben nem jelenik meg a dolog veleje: élő állatot látsz, de nem azt kapsz, amit látsz. Nem drága a cucc, de ha beleolvasol az idegen nyelvű hozzászólásokba, megtudod, hogy a kifizetett játék nem is nagyon hasonlít az igazi kutyusra, bomlik a varrása, és hullik a szőre. Ugyanitt egy ügyes delfin is kapható, az ultra pedig egy főnixmadár — ügyes trükkfilmben. Minden ilyen átverős oldalon a címek összeszedése a cél.    

Sajnos sok internetező nem figyel arra, hogy ha valamit lát, és megérinti a lelkét, legyen az Szűz Mária-szentkép, imádságra biztató szöveg (borzalmas románságra fordítva), évekkel ezelőtti úgymond „emlékek”, amelyek akkori politikai szövegeket vagy reklámokat ismételnek, rég lecsengett politikusok dolgait taglalják, vagy kis utómunkával megváltoztatott képeket „aktualizálnak”, ott van elrejtve a baj. Sokszor a vonzó képek mellett nincs is lefordítva a szöveg.

Az ügyes reklámok sokasága ugyanazt az érdekes dolgot kínálja olcsón, de olyan oldalak teszik ezt, amelyeknél az én spéci védőprogramom villogva jelzi, hogy az oldal csak 10 vagy 20 napja létezik, teli van víruskákkal stb. Ismerősömnek egyszer megírtam, hogy hogyan kell megnézni egy képről, hogy azé-e, aki feltette, vagy „raktári” áru: tízezerszám van az interneten olyan kép, amit ingyen lehet használni. Csak 3–5–7 ikergyerekből, anyjával, apjával vagy mindkettővel tucatszám van fénykép.

Olyan elbűvölő képek, cikkek jelennek meg a neten, hogy azonnal olvasni kezded. Azt nem is veszed észre, hogy a cikk közlőjének értelmetlen betűhalmaz a neve, alatta kisbetűvel az áll „hirdetés”. A láthatóan magánszemély is úgy jelenteti meg írásait, véleményét, hogy sem fénykép, sem más információ nincs róla; ha megkeresnéd az oldalát, semmi sincs rajta, vagy csak az általa megosztott dolgok: ezeket hívják „fizetett poszterek”-nek.

Van még egy csomó „dating”, azaz találkaoldal, érdekes módon nekem csak az 50 feletti partnereket ajánló jelenik meg — ugye, hogy beírtam a fiókomba, hogy mikor születtem —, aztán ha véletlenül rákattintasz egy sportkisnadrágra, másnap már sífelszerelést és futópadot ajánlanak megvételre.

Amiről nem is akarok tudomást venni, azok a káromkodó, rasszista, homofób és nacionalista kirohanások, amiket bizony unatkozó háziasszonyok és szenilis öregemberek is meg-megosztanak: kötve hiszem, hogy ez a véleményük, de sokszor nem is olvassák végig. Lelkük rajta!

Sajnos a beírások nyelvezete és helyesírása olykor katasztrofális. Tudom, hogy nem mindenki tudja románra vagy magyarra állítani a billentyűzetét, de a szöveget mintha másodikos buta diák írná: hallás után írnak, teljesen hibásan, és ezt nem a mondjuk magyarul írni akaró ember teszi (vagy fordítva), hanem neve szerint román vagy magyar emberke. Ami még morfondírozásra késztet: teli van a fészbuk úgynevezett szmájlikkal, amelyekkel viccesre, komolyra, fájdalmasra lehet változtatni a mondanivalónkat. Persze mint a gyerek az új játékot, az újabb fészbukozók túlzásba is viszik ezek használatát. De majd megunják.

Sok örömet lehet lelni az interneten a Facebookon, Twitteren, TikTokkal, csak az elővigyázat sosem árt.

Szerémy Péter

Cookie