×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Figyelnünk kell szívünk egészségére

2013.10.03 - 10:07
Megosztás:
Figyelnünk kell szívünk egészségére

A szatmári Rotary Klub szervezésében szeptember 30. és október 5. között zajlik a Szív Hete rendezvénysorozat, melynek célja a különböző nemzedékek napi mozgásra való ösztönzése, mivel ez a leghatékonyabb és a legolcsóbb módszer az érrendszeri betegségek megelőzésére.

Az esemény keretében minden nap végig sétálják az önkéntesek a „4 Híd Útját”, összesen 3,3 km-t, amelyet a szervezők a strand és a sárga híd között jelöltek ki, a Szamos jobb partja mellett húzódó töltésen. Tegnap a szatmári strand parkolójában gyülekeztek a Bike Satu Mare Egyesület, a Grigore Moisil Általános Iskola, a Mircea Eliade Általános Iskola, a Constantin Brâncuşi Iskolaközpont, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Johann Ettinger Német Líceum tanulói és kísérőik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Románia a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások vonatkozásában az Európai Unióban a 3. helyet foglalja el Oroszország, Bulgária mögött, megelőzve a 4. helyre rangsorolt Magyarországot. A Szív Világszövetség (World Heart Federation) 1998-ban alakult, és a 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése, illetve a beteggondozás által, különös tekintettel a szegény és a közepesen fejlett országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük A Szív Világnapja, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján. A Szív Világnapján a világ minden táján figyelemfelkeltő kampányokat szerveznek, hogy a lakosság figyelmét felhívják a szív- és érrendszeri betegségekre. A szakemberek gyakran hangoztatják, az egészséges szív elengedhetetlen a teljes élethez, nemtől és életkortól függetlenül. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktoraira való odafigyelés, a helyes táplálkozás, gyakori testmozgás és a dohányzás mellőzése megakadályozhatja a szívinfarktus és a stroke kialakulását, és segíthet megőrizni a szív fiatalságát. Szatmárnémetiben a szatmári Rotary Klub által kezdeményezett Szív Hete szeptember 30. és október 5. között zajlik, melybe civil szervezetek, tanintézmények is bekapcsolódtak. Ez a figyelemfelkeltő akció is rámutat arra, hogy valóban gondot jelentenek Szatmár megyében a szív- és érrendszeri betegségek, ahogy az egy 2012-ben elkészített tanulmányból is kiderül.

Életmódváltás szükségeltetik

A Szatmár Megyei Tanács egy egészségügyi állapotfelmérést célzó tanulmány elkészítését finanszírozta 420 ezer lejjel, melynek keretében 2011. november 14. és 2012 februárja között a szakemberek a megye városaiban összesen 4150 személyt vizsgáltak meg. A felmérés elsődleges célja az volt, hogy felmérjék a Szatmár megyei lakosok szív- és érrendszeri betegségekre való hajlandóságát a szénhidrát- és zsíranyagcsere, a testsúly és a vérnyomás összefüggésében. Ezen tanulmány elkészítése érdekében megvizsgálták a befolyásolható paramétereket (testsúly, testindex-átlag, a derék átmérője, vérnyomás, dohányzás, koleszterinszint, HDL koleszterin, LDL koleszterin, vércukorszint, triglicerid), illetve a nem befolyásolható paramétereket (életkor, magasság, betegségek kórtörténete, illetve családi kórtörténetet). Az adatok statisztikai feldolgozása nyomán azt a következtetést vonták le a szakemberek, hogy minden harmadik Szatmár megyei lakos magas vérnyomásban szenved, többségük Tasnád és Nagykároly környékén él. Az eredményekből kiderül, hogy a magas vérnyomás a kor előrehaladtával növekszik, legérintettebbek az 50 évnél idősebbek. Az adatok elemzése során igencsak szembetűnő tényre lettek figyelmesek a szakemberek: a Szatmár megyei lakosok több mint felének magas a koleszterinszintje, ez a legfőbb oka a szív- és érrendszeri betegségeknek. Az örökölt gének és a tájspecifikus étkezés következtében a Nagykároly környéki lakosok majd’ 70 százalékának magas a koleszterinszintje. Az egyik legnagyobb problémát a lakosság elhízása jelenti, a megvizsgált személyek 76 százaléka kövér vagy túlsúlyos. A helyzetet súlyosbítja, hogy a 20 évnél idősebb korosztály 20 százaléka aktív dohányos.

 

Cookie