×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Florin Cîţu: jelenleg nagyobb szükségünk van a stabilitásra, mint eddig bármikor

2021.09.17 - 13:51
Megosztás:
Florin Cîţu: jelenleg nagyobb szükségünk van a stabilitásra, mint eddig bármikor
Fotó: Facebook.com/florinVcitu
Romániának jelenleg nagyobb szüksége van a stabilitásra, mint eddig bármikor - jelentette ki pénteken Florin Cîţu kormányfő az RMDSZ kongresszusa keretében mondott beszédében.

'Négy évig fogjuk kormányozni az országot. (...) Elfogadtuk ezt a kihívást. (...) A stabilitás nagyon fontos, amikor valamit fel akarsz építeni, és ez fokozottan igaz a kormányzásra. Mert bármi történjen is, bárhogy is alakuljanak a tárgyalások, bármit is akar egyik vagy másik fél, lényeges tudni, hogy a nap végén a beszélgetőpartnerünk nem fenyeget, nem zsarol meg, nem veszi a játékát, hogy hazamenjen. Az RMDSZ pedig az a partner, akire számítani lehet' - fejtette ki Florin Cîţu.

A miniszterelnök szerint a kormánynak be kell bizonyítania, hogy megvan a világos elképzelése arról, hogyan lehet Romániát a jelenlegi járvány- és válsághelyzetben újjáépíteni, hogyan lehet a munkahelyeket megtartani, illetve újakat létrehozni, a gazdaságot és a helyi közösségeket fejleszteni.

'Láttuk, kik azok, akiket érdekel a helyi közösségek fejlesztése, akik azon munkálkodnak, hogy az embereknek legyen csatornahálózatuk és aszfaltozott útjuk. Így kell harcolni azok érdekében, akik megválasztottak minket, így visszük be őket a 21. századba, nem pedig akadályokat gördítünk az útjukba. 30 év után minden romániai megérdemli, hogy a 21. században éljen. A politikának csakis a polgárok szolgálatában kellene állnia, talán emlékeztetnünk kell ere magunkat' - fűzte hozzá Cîţu.

A kormányfő megemlítette ugyanakkor, hogy célkitűzései nem változtak az elmúlt 8 és fél hónap során, és a kormányprogramot követni kell, a reformokat meg kell valósítani.

'Romániának jelenleg nagyobb szüksége van a stabilitásra, mint eddig bármikor. A pandémia kellős közepén vagyunk, az új esetek száma napról napra nő, mint ahogy nőnek az energiaárak is. A lakosság megoldásokat vár tőlünk ezekre a problémákra, és mi eleget teszünk ennek' - szögezte le.

A román állampolgárok hatékonyságot, szakértelmet és az ország jó irányítását várják el a politikusoktól, és ő emiatt nagyra értékeli az RMDSZ által tanúsított felelősségtudatot, mondta a miniszterelnök.

'Az RMDSZ megértette, hogy együttműködéssel és párbeszéddel lehet fontos lépéseket tenni a politikai rendszer stabilizálása és a demokratikus elvek és értékek előremozdítása felé' - tette hozzá Cîţu.

AGERPRES

Az USR-nek most nem osztottak lapot
Szokatlan módon Nicolae Ciucă tábornagyot és védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő. Kisebbségi, PNL–RMDSZ-kormány körvonalazódik, amelyet záros ideig a PSD is támogatna a stabilitás érdekében, az USR viszont körön kívül maradt.
Cseke Attila: pénteken lesz Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor első tárgyalási fordulója
Pénteken tartja első találkozóját Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök és az RMDSZ elnöke - közölte csütörtök este Cseke Attila fejlesztési miniszter.
Az őshonos európai kisebbségek útkeresése
A hét elején volt Strasbourgban az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett, az őshonos kisebbségek jogainak a biztosításáról szóló konferenciasorozat zárórendezvénye. Az eseményről Nagy Szabolcsot, az RMDSZ küldöttjét kérdeztük.
Cookie