×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Florin Cîţut kérte fel kormányalakításra Iohannis államfő

2020.02.26 - 21:08
Megosztas :
 • Florin Cîţut kérte fel kormányalakításra Iohannis államfő

  Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.

  Az elnök azt követően döntött erről, hogy a parlament nem szavazott bizalmat a házszabályban megszabott 15 nap alatt Ludovic Orban korábbi kormányfőjelölt, ügyvivő miniszterelnök régi-új kormányának, aki emiatt kedden visszaadta kormányalakítási megbízását.

  Az első szenátori mandátumánál tartó 47 éves Cîţu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot, a parlamentben pedig a korábbi szociáldemokrata kormányok fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikájának egyik leghangosabb bírálója volt.

  A baloldali ellenzék által kifogásolt Cîţu kormányalakítási megbízása arra utal, hogy az államfő és az őt támogató PNL nem tett le az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról, a szociáldemokraták ugyanis már korábban leszögezték, hogy Cîţunak nem szavaznak bizalmat, baloldali átszavazók nélkül pedig a kormányt nem lehet beiktatni. Az elnök akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul.

  Marcel Ciolacu házelnök, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD ideiglenes elnöke rossz tréfának, a parlament semmibevételének nevezte Citu jelölését. Az ellenzék vezetője arra utalt, hogy a törvényhozás szakbizottsága Cîţu pénzügyminiszteri jelöltségét sem támogatta, a szenátus szociáldemokrata többsége pedig tavaly decemberben - a hazai fizetőeszköz meggyengülésére és a jobbközép kormány állítólagos megszorítási terveire hivatkozva - megszavazta a pénzügyminisztert elmarasztaló parlamenti indítványt.

  Florin Cîţu miniszterelnök-jelölt nem sokkal az államfő bejelentése után a kormány székházában, Ludovic Orban ügyvivő kormányfővel együtt állt a kamerák elé, és azt mondta: egyeztetéseket kezd a "parlamenti partnerekkel" a kormánya beiktatásához szükséges többség kialakítása érdekében. Úgy értékelte, hogy az ő jelölése "garancia" a liberális kormányzás folytonosságára és arra, hogy folytatódik Románia "megszabadítása" a - tavaly őszig kormányon lévő - Szociáldemokrata Párttól (PSD).

  Ludovic Orban leszögezte: helyesli az államfő döntését, és pártelnökként mindenben támogatja Cîţut a kormányalakítás során.

  MTI

  Cookie