×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
9 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Fogamzásgátlás: jog és felelősség

2019.09.26 - 08:21
Megosztás :
 • Fogamzásgátlás: jog és felelősség

  Ma van a fogamzásgátlás világnapja, melynek idei szlogenje „Fogamzásgátlás: jogod és egyben felelősséged!” — hívja fel lapunk olvasóinak figyelmét a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

  A fogamzásgátlás világnapjának (szeptember 26.) célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ezáltal a nem kívánt terhességek számának csökkentése, továbbá a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása.

  A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleménye szerint törekedni kellene arra, hogy a fiatalok megbízható forrásból — például egészségügyi szakemberektől, tanároktól, szülőktől — szerezzék be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában legyenek a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet.

  A nem kívánt terhesség elkerülése a fiataloknál kiemelten fontos, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy a tinédzserkorú anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek hátrányokat későbbi életük során fejlődési nehézségek, viselkedési zavarok és gyengébb iskolai teljesítmény formájában. A terhességmegszakítás pedig nem csak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot hordoz magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve.

  Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, ami 112 millióval kevesebb abortuszt, 1,1 millióval kevesebb csecsemő- és 150 000-rel kevesebb anyai halálozást jelent. A legfontosabb azonban az oktatás, a testtel, szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek átadása, az iskolapadban eltöltött évek száma ugyanis fordítottan arányos a korai terhességek előfordulásával. Mindemellett azonban azt is meg kell említeni, hogy becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered. Tehát a fiataloknak nem csupán ismerniük kellene a különböző fogamzásgátló módszereket, hanem életvitelüknek megfelelően ki kellene választaniuk a számukra legmegfelelőbbet, amelynek alkalmazása nem jelent nehézséget a mindennapok során.

  Aki nem akar teherbe esni, a fogamzásgátlási módszerek széles skálájából választhat napjainkban: a gyógyszertől az egészségügyi eszközökön és eljárásokon át egészen az gumióvszerig.

   

  Cookie