×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Fogfájás koronavírus-járvány idején

2020.03.28 - 10:29
Megosztás :
 • Fogfájás koronavírus-járvány idején

  A fogorvosi rendelők az elsők között zártak be a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések nyomán. A járvány szempontjából ugyanis veszélyesebb a fogászati kezelés, mint egy fogfájás. Dr. Leiher Leonóra fogorvos nyilatkozott szerkesztőségünknek.

  Az új típusú koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Mivel fertőzöttség esetén a vírus a légutakban, valamint a szájüregben található meg nagy mennyiségben, így a fogorvosok különösen ki vannak vannak téve a megfertőződés veszélyének, és így a fertőzés továbbadásának a veszélye is nagyobb munkájuk során. Magas fordulatszámú levegő- és vízhűtéses műszereket használnak a kezeléskor, így nagy sebességgel szóródnak szét a kórokozók a rendelőben. Ahhoz pedig, hogy egy kezelés után ismét pácienst fogadhasson a fogorvos, 2–3 órába kerül a helyiség minden felületére irányuló alapos fertőtlenítés.

  A közegészségügyi igazgatóság (DSP) előírása szerint kizárólag csak a jelenlegi járvány miatt előírt védőruházattal és felszereléssel rendelkező rendelők kérhetnek működési engedélyt, és csak sürgősségi beavatkozások elvégzésére. Az önként jelentkező rendelők jóváhagyása a DSP feladata, ez pedig folyamatban van. A védőfelszerelések esetében viszont kórházak, sürgősségi osztályok élveznek elsőbbséget. A fogorvosi rendelők beszállítói hetek óta nem tudják ellátni fertőtlenítőszerekkel a fogorvosi rendelőket, mivel készleteiket a kórházaknak kellett átadniuk, védőfelszerelés és fertőtlenítőszerek hiányában pedig nem lehet biztonságosan kezeléseket végezni.

  De mi lesz így a fogfájós szatmáriakkal? Dr. Leiher Leonóra fogorvos érdeklődésünkre ezt a választ adta: „A járvány ideje alatti sürgősséget önként vállaló rendelők jelentkezése és jóváhagyása a DSP által folyamatban van. Attól függ, hogy sikerül-e minden előírt felszerelést és berendezést, például speciális légsterilizálókat beszerezni. Nem szoktunk ilyen kijelentéseket tenni, de jelen esetben arra kell gondolnunk, hogy a fogfájás nem az élettel összeegyeztethetetlen egészségügyi probléma. A foghúzáson kívül a többi beavatkozás során viszont nagyobb eséllyel szóródhat a vírus.” A doktornő azt is hozzátette, hogy a foghúzás nem minden esetben sürgősség. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szájsebészeti osztályára kellett sok esetben eddig is irányítaniuk a valóban sürgősségi eseteket, például tályogok megnyitása, tisztítása esetén. „Amennyiben fogászati kezelés alkalmával megfertőzné a szakember a páciensét a koronavírussal, a Fogorvosi Kamara nem tudná megvédeni az illető fogorvost. Ezért is van a szigorú rendelet arról, hogy milyen körülmények között engedélyezik az ellátást” — tette hozzá.

  A doktornő azt tanácsolja mindazoknak, akiknek sürgősségi fogászati problémájuk van, hogy vegyék fel a kapcsolatot fogorvosukkal. Telefonos konzultáció során sok esetben ki lehet deríteni a fogfájás okát. A begyulladt, begennyesedett fog rendkívüli fájdalmat okozhat, azonban az egészséges szervezet ezt a gyulladást a legtöbb esetben spontán megoldja. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és antibiotikum alkalmazásával tünetmentesíthető, ezek nélkül pedig fájdalommal, lüktetéssel és dagadással ugyan, de napok múlva alábbhagy. A kezelendő fogat a járvány véget érte után sok esetben utólag kezelni lehet majd.

  Lázas esetekben vagy krónikus betegségben szenvedőknél antibiotikumos védelemre van szükség — ezt a fogorvossal egyénileg kell megbeszélni telefonon.

  Vannak fogfájást utánzó fájdalmak, melyeket nyálkahártya-sérülések váltanak ki, például fogak közé beszorult apró magvak. Ezeket fogselyem, fogköztisztító eszközök segítségével eltávolítva meg is szűnik a fájdalom.

  Létezik fognyaki érzékenység felületi zománchiány kialakulása miatt, ilyenkor fluoridban gazdag, fogérzékenységre javasolt fogkrémmel be kell masszírozni az érzékeny fogakat fogmosás után.

  A fogtömések, fogpótlások készítése nem sürgősségi ellátás, és a fogszabályozók aktiválása szintén várathat magára — semmi gond nem történik, ha egy készüléket a megbeszélt időpontnál később aktiválnak. Most a vírus elkerülése az első — összegzett dr. Leiher Leonóra.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie