×
2021. 07 29.
Csütörtök
Márta, Flóra
23 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.16 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlottak az elmúlt hónapban

2021.04.08 - 19:00
Megosztás:
Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlottak az elmúlt hónapban
A húsvéti slágertermékek fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzése még csak ezután következik / Fotó: startlap.hu
Március folyamán, a nőnap és a húsvéti ünnep előtt fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlottak Szatmár megyében. A tematikus akciók során közel 150 ezer lejnyi büntetést róttak ki a felügyelők — tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

Március folyamán több tematikus ellenőrzési akciót is szervezett a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség — közölte szerkesztőségünkkel Valentin Breban, az intézmény helyettes főfelügyelője. A fogyasztóvédelmi felügyelők egy hónap alatt 56 tematikus vizsgálatot végeztek: elsőként ellenőrizték a virágárusokat, majd a városi és vidéki üzleteket, különös figyelmet szentelve az ilyenkor szokásos, a húsvéti ünnepkör hagyományaihoz tartozó ételekre, de bútorárusoknál is tartottak ellenőrző akciókat. Az ellenőrzött 93 kereskedelmi egység közül 36 esetében bukkantak olyan szabálytalanságokra, melyekért összesen 148 500 lej bírságot róttak ki, míg 57-et figyelmeztetésben részesítettek.

A virágárusoknál tapasztalt szabálytalanságok között Breban a cserepes növényekre jellemző tulajdonságok feltüntetésének hiányát említette, illetve azt, hogy több ízben nem volt kifüggesztve ezek ára sem, egy avasfelsőfalui ruhaüzletben a tavaszi árleszállítási akciók felhívásán nem közölték, hogy meddig tart a kedvezmény, valamint a régi árat sem tüntették fel az árucikkeken.

Márciusban 56 panaszt nyújtottak be a lakosok a fogyasztóvédelemhez, ezek közül 25-öt sikerült már megoldani, 31 pedig vizsgálat alatt van. Volt olyan szatmári, aki a mobilszolgáltatójára tett panaszt, más bútorkészítő cégre, amiért az nem tartotta be a szerződésben foglalt határidőt.

Mivel az ortodox húsvét még előttünk áll, ezért a fogyasztóvédelmi felügyelőség fokozott figyelemre inti a szatmáriakat a húsvéti termékek vásárlása alkalmával, és nem csak. A megfelelő minőségű termék megvásárlásához a kulcs a terméken megtalálható címke. Mindig nézzék meg a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő lejáratát, de legyenek tisztában azzal is, hogy ez a két dátum nem ugyanazt jelenti. Ha egy élelmiszeren a minőségmegőrzési idő van feltüntetve, akkor az azt az időpontot jelzi, ameddig az élelmiszer még a megfelelő tárolás mellett megőrzi egyedi tulajdonságait. Ellenben ha egy élelmiszer gyorsan romlandó, és ezért már rövid idő elteltével is valószínűleg közvetlen veszélyt jelent az emberi egészségre, akkor a minőségmegőrzési idő helyett már a fogyaszthatósági időt kell feltüntetni. Minden vásárlás után érdemes egy darabig megőrizni a számlát, illetve érdemes összevetni a polcon feltüntetett és a pénztárnál fizetendő összeget is, nehogy meglepetés érjen bennünket.

Bumbuluţ Krisztina

Mit kell tudni a népszámlálásról?
A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között lesz. A korábbi népszámlálásokhoz képest a legfontosabb változás az, hogy a lakosok saját kezűleg, az interneten is kitölthetik majd a kérdőívüket, ennek előnye, hogy bármikor válaszolhatunk a kérdőívre.
Izzik a levegő Szatmárban
Szatmár megyében ismét nagyon felforrósodott a levegő, a hőmérséklet-páratartalom mutató is meghaladja a kritikus szintet. Főleg a gyerekekre és az idősekre kell odafigyelni — int a DSP.
A játékvásárlással kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg az ANPC a szülőknek
A közelgő gyermeknapra való tekintettel az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) azt javasolja a szülőknek, hogy csak szaküzletekből és áruházi szakrészlegekről vásároljanak játékokat, nagy figyelmet szentelve a biztonsági előírásoknak.
Cookie