×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
23 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Programajánló

Folkforgatag a Kossuth-kertben

2019.08.19 - 17:07
Megosztas :
 • Folkforgatag a Kossuth-kertben

  A PMN Kossuth-kerti kavalkádjának nemcsak egyik védjegye, de elmaradhatatlan alappillére is a különösen gazdag népzenei és néptáncfelhozatal, az éjszakába nyúló táncház.

  Tizennyolcadik alkalommal rendeznek táncházat a Partiumi Magyan Napok keretében, ez a nap azonban más lesz, mint a többi. „A nagykorúvá vált fesztivál alkalmából szerettünk volna kirúgni a hámból, ezért a Kossuth-kerti Ecomatrix színpadot népi kulturális színtérré változtattuk egy teljes délután erejéig. Augusztus 24-e a zenés tradícióink napja, partiumi és magyarországi előadóművészeknek köszönhetően élhetjük át a múlt századbeli falusi mulatságok fergeteges hangulatát” — mondja kedvcsinálóként Kovács Zsolt szervező.

  A szervezők ez alkalommal is olyan fellépőket hívtak meg a népi sokadalomba, akik hitelesen tudják elkalauzolni a résztvevőket a régió színes, míves folklórjának a világába. „Velünk ünnepel a szatmárnémeti Röpike Néptánccsoport, a bogdándi Rozsmalint Néptánccsoport, a mikolai Gyöngyösbokréta Néptánccsoport, a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák Néptánccsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptánccsoport, a nagyváradi Motolla Énekegyüttes, az avasújvárosi Bokréta Néptánccsoport, a Szatmár megyei Szamoshát Néptánccsoport és a nagykárolyi Rekettye Néptánccsoport. Az előadások talpalávalóját a nagyváradi Soroglya zenekar biztosítja” — részletezte Kovács Zsolt.

  Szombaton 17 órától Pál István Szalonna és a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló zenekara lép a deszkákra. Koncertjükön megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, és az autentikus zene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel léptek fel mind Európában, mind a tengerentúlon.

  Fél héttől a moldvai Sugalló zenekarral, este nyolc órától pedig Pál István Szalonnával és együttesével rophatják a táncoslábúak a Kossuth-kerti folkforgatag alkalmával.

  Cookie