×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
16 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Folyamatban van a maszkok szétosztása

2020.05.15 - 13:24
Megosztás :
 • Folyamatban van a maszkok szétosztása
  Amint arról beszámoltunk, a Szatmár Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság határozata értelmében szétosztják a lakosság körében azt a 300 000 darab háromrétegű sebészeti maszkot, amelyeket még április végén foglaltak le a petei határátkelőnél.

  A prefektusi hivatal közleménye értelmében 290 000 maszkot a megyebeli polgármesteri hivatalokba juttatnak el, hogy szétoszthassák azokat a települések lakói között.

  Megérkeztek az arcvédő maszkok a Szatmárnémetihez közeli településekre is. A 4200 lakosú Pusztadaróc 3300 maszkot kapott, Găman Mihály polgármester pedig elmondta, hogy ezeket hétvégén fogják ingyenesen kiosztani az emberek között. A határ menti településen a tanácsosok fogják végezni a munkát, mindegyik a saját tanácsosi körzetében. Felnőttek fogják az orr- és szájvédőket megkapni, azok, akiknek pusztadaróci állandó lakhelyük van.

  Mikolában 4200-an laknak, s a község 3100 darab maszkot kapott, tegnap kezdték el szervezni, hogy melyik tanácsos, hivatali alkalmazott és önkéntes hol fogja ezeket kiosztani a mikolai személyivel rendelkező felnőtt lakosok között.

  Lázáriban is megszervezte tegnap a maszkosztást a helyi katasztrófavédelmi bizottság, ebben a községben 6500 lakosra 5000 maszk jut. Ezek a hétvége folyamán fognak eljutni az emberekhez, itt is háztól házig való módszerrel történik a kiosztás a tanácsosok, hivatali alkalmazottak és önkéntesek bevonásával.

  Grieb Csaba, Tasnád polgármestere elmondta, hogy kínai testvértelepülésüktől kaptak tizenegyezer maszkot, a prefektúrától hétezret, s ebből jutott a helyi rendőrségre, a csendőrségre, a kórházba, a sürgősségi felügyelőségre, a tanügyi intézményekbe stb., de vannak maszkok a polgármesteri hivatal bejáratánál is, így akinek szüksége van rá, onnan igényelhet. Tasnádon 9400 lakos van nyilvántartva, ebből 8000-en élnek a városban, tehát jut maszk mindenkinek. A polgármesteri hivatal nagy hangsúlyt helyez a nyolcadik és a tizenkettedik osztályosok vizsgájának biztonságos lebonyolítására, minden vizsgázónak biztosítja a maszkot.

  Balogh Ferenctől, Hadad község polgármesterétől megtudtuk, hogy a prefektúrától 2200 maszk érkezett, s bár a község állandó lakosainak száma 2800 fő, mindenki számára hozzáférhető ez a védőfelszerelés, ugyanis az önkormányzat korábban már megrendelt kétezer darabot, de működik egy vállalkozás is a községben, onnan is lehet vásárolni maszkot pár lejért.

  Cookie