×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
3 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Folyamatosak az osztálybezárások

2021.09.29 - 18:30
Megosztás:
Folyamatosak az osztálybezárások
Egyre több osztály és óvodai csoport tér át online oktatásra a közösségben történt koronavírus-fertőzés miatt (Fotó: pexels.com)
A járvány miatt az idei tanév is rendhagyó, elég sok osztályban, óvodai csoportban üti fel fejét a koronavírus-fertőzés, mely plusz terhet ró az oktatási intézményekre és a DSP-re is.

A hatályos szabályos szerint a személyes részvételű oktatás mindaddig folytatódik, amíg egy adott településen 14 napos összevetésben az ezer főre számított koronavírusos esetek száma nem haladja meg a hatot. Kivételt képeznek ez alól a bölcsődék, az óvodák és a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetek, melyek a 6 ezrelékes küszöb meghaladása esetén is nyitva maradhatnak. Fertőzési gócok kialakulása esetén mindig a tanfelügyelőség és a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) javaslata alapján a megyei vészhelyzeti bizottság dönt arról, hogy melyik osztály, csoport kerül karanténba, illetve tér át online oktatási módra. Ez úgy működik, hogy ha egy osztályban egy gyereknek pozitív lett a koronavírustesztje, akkor a szülő értesíti az osztályfőnököt, aki beszámol az esetről az iskola vezetőségének. A tanintézmény képviselői tájékoztatják a tanfelügyelőséget és a DSP-t is a pozitív esetről. Ezt követően az egész osztály online oktatásra tér át, kivéve azokat a gyerekeket, akik be vannak oltva, illetve kevesebb mint 180, de legalább 14 napja átestek a betegségen.

Azok az osztálytársak, akik nincsenek immunizálva, nem csupán online oktatásban vesznek részt, hanem karanténba is kerülnek. Abban az esetben, ha a karanténban levő osztály tagjai közül mindenkit tesztelnek a nyolcadik napon, és mindenkinek negatív az eredménye, a gyerekek visszatérhetnek az iskolába, pontosított megkeresésünkre Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő. Kihangsúlyozta, hogy amennyiben egy-egy gyereknek a szülei magánügy miatt szeretnék az érintett gyereket kivenni a karanténból, azt a DSP illetékeseivel kell megbeszélniük. A tanfelügyelőség nap mint nap feldolgozza és aktualizálja a diákok, óvodások, pedagógusok, tanügyi kisegítő személyzet körében regisztrált koronavírusos eseteket, s az online oktatásra áttérő osztályok, óvodai csoportok listáját is. 

Újabb esetek

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság szeptember 27-én jóváhagyott listája alapján a megyeközpontbeli 5-ös számú napközi B jelzésű kiscsoportjában, illetve A jelzésű nagycsoportjában, a Guliver napközi A épületében működő középső csoportban, a Voinicelul napközi A épületében működő középső csoportban, a 33-as számú napközi összevont magyar csoportjában, illetve a B jelzésű nagycsoportjában a pedagógusok körében van igazolt fertőzéses eset, így az óvodai csoportok október 8-ig online oktatásban vesznek részt.
A szatmárnémeti Grigore Moisil Általános Iskolában a VIII. B, a szatmárnémeti Sportlíceumban a VI., a Ioan Slavici Főgimnáziumban pedig az V. és VIII., míg a Tasnádi Műszaki Líceum IX. B osztályának diákjai két hétig a kettes forgatókönyv szerint tanulnak a gyerekek körében igazolt megbetegedések miatt.

Sógor Beáta

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie