×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
15 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Folytatódik a Mercedes-hegemónia a monacói luxusban is?

2019.05.24 - 10:07
Megosztas :
 • Folytatódik a Mercedes-hegemónia a monacói luxusban is?

  A csillogás és luxus fogalmával összeforrt monacói utcai Forma–1-es pályája hiába alkalmatlan hagyományos értelemben vett autóversenyzésre, lenyűgöző látványt nyújt, és állandó feszültséget biztosít a szalagkorlátoktól mindenhol centire száguldó gépszörnyek áradata, amihez a tenger és elegáns épületek szolgáltatják a hátteret, hírességek, jachtok tömkelege pedig a körítést.

  A Monacói Nagydíjra mindig nehéz felvázolni az esélyeket a pálya különlegességéből fakadó kiszámíthatatlanság miatt, de a szezon eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a címvédő Mercedes magához tért. A német csapat utoljára 2015-ben szerezte meg Monacóban a pole pozíciót, azóta többször meggyűlt a bajuk a körülményekkel, az idei W10-es modellnek azonban kifejezetten feküdhet a kacskaringós, lassú pálya. A két csütörtöki szabadedzésen dominált Lewis Hamilton és Valterri Bottas, így sokan vélhetően máris borítékolják a német csapat idénybeli hatodik sikerét.

  De, hol máshol lennének kedvezőbbek a feltételek a sikerszéria megakasztására? 1992-ben és 2004-ben Nigel Mansell, illetve Michael Schumacher ötször nyert, mielőtt ide utazott, és a hegemóniájuk bizony megtört, legalábbis a hercegségben rendezett viadal idejére.

  „A hétvége óriási kihívás lesz számunkra, Monacóban évek óta nem nyújtottunk jó teljesítményt” — nyilatkozta Toto Wolff csapatfőnök. A Mercedesnek extra motivációt adhat az évek óta tartó sikersorozatban aktív szerepet vállaló Niki Lauda hétfő éjjeli halála, akinek emléke előtt biztos szeretnének méltó módon tisztelegni, jóllehet, a Ferrari legalább annyira a saját halottjának tekintheti, mint ők.

  Ami biztos, hogy itt semmi sem biztos. A kockás zászlóig semmit sem szabad készpénznek venni, hiszen a 3,3 kilométeres adrenalinbomba bárkit felrobbanthat, elég egyetlen rossz féktáv, kormánymozdulat, gázadás, vagy csak néhány centi tévesztés, máris a falban köthet ki az illető.

  A figyelem egy pillanatra sem lankadhat, bukóterek alig kínálnak védőhálót.

  Az autóbeállítás relatíve egyszerű, a csapatok maximálisra tekerik a leszorítóerőt, illetve lágyra állítják a futóműveket.

  A Ferrari mintha hátrafelé mozdult volna tavalyhoz képest a leszorítóerő nagyságával, a Red Bull szókimondó tanácsadója, Halmut Marko úgy látja, a maranellóiak simán ki fognak kapni a másik két élcsapattól, sőt, az üldözőbolyból is veszély leselkedhet rájuk.

  Azt még hozzá kell tenni a hétvégi verseny kapcsán, hogy Kimi Räikkönen belép a 300-as klubba: a finn az ötödik helyet foglalja el ezen az örökranglistán.

  Forma–1, 6. versenyhétvége, Monte-Carlo, Monacói Nagydíj

  Szombat: időmérő edzés (16 óra, Digisport, Telekom Sport).

  Vasárnap: 78 körös futam (16.10 óra, Digisport, Telekom Sport).

  (gphirek.hu)

  Cookie