×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
8 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Nagykároly

Fontos a következetesség a gyereknevelésben

2019.10.15 - 08:55
Megosztás :
 • Fontos a következetesség a gyereknevelésben

  Szakember adott hasznos tanácsokat arról, hogyan lehet kezelni a gyermekek kedélyhullámzását, mit lehet tenni a tomboló dackorszakban.

  A dackorszakról szóló előadásra várták a szülőket, nagyszülőket szombaton délután. A nagykárolyi Baba-mama Klub tagjainak szervezésében meghívott előadó beszélt a jelenlévőknek arról, hogyan lehet kezelni a gyermekek kedélyhullámzását, illetve mit tehetnek a szülők a tomboló dackorszakban.

  Az előadásra érkezett anyukák, apukák, de még a sokat tapasztalt nagymamák is kaphattak, hallhattak hasznos tanácsokat a dackorszakról szóló előadáson. Dr. Puşcaş Cristian gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, egyetemi tanár volt a meghívott szakember, akinek a kamaszkori hangulat- és viselkedészavarok, illetve az újszülött-pszichiátria is főbb kutatási területei közé tartozik.

  A szakember interaktív beszélgetést tartott arról a bizonyos dackorszakról, amit elmondása szerint minden gyerek átél, mert ez egy élettani folyamat, és szervesen hozzákapcsolódik a különböző fejlődési szakaszokhoz. Az alkalomra érkezettek első kérdése természetesen az volt, hogy hogyan lehet hatékonyan kezelni, illetve kiküszöbölni ezt a folyamatot. A szakember történetekkel, példákkal igyekezett még érthetőbbé tenni a cseppet sem egyszerű helyzetekre alkalmazható megoldásokat.

  „Tisztázva lett az is, hogy a sírással a gyermek szeretne valamit elérni, valamit kapni, és ha a szülő úgy 'hallgattatja el', hogy eltereli a figyelmét, vagy ad valamit a kezébe, akkor ezt a kisgyermek úgy értékeli, hogy eredményes volt a viselkedése, ezért valószínűleg ezt megismétli majd a céljai elérése érdekében. A doktor úr igyekezett kihangsúlyozni, hogy a szülői viselkedés, válasz erre a megnyilvánulásra az alapján alakul, hogy milyen erős, mennyire intenzív lesz a sírás. Természetesen a doktor úr többször is kiemelte, hogy a következetesség a kulcs, és ne várják a szülők, hogy egyik napról a másikra abbamarad a hiszti, hiszen ha már hozzászokott a gyerek, hogy hisztivel eredményt ér el, akkor nehezen fogja kinőni, elfelejteni, mellőzni ezt a cseppet sem kellemes szokását. Különböző élethelyzetekre is kaphattak a jelenlévők egy-egy gyakorlati tippet, aminek nagyon örültek a szülők, és remélhetőleg otthon ki is próbálják ezeket. A beszélgetés több témát is érintett, ami jó alapot jelent a folytatásra, így várhatóan újabb előadással érkezik majd a nagykárolyi anyukákhoz a doktor úr” — mondta Hompoth Panni, a klub képviselője.

  A soron következő előadás tervezett tematikájáról és időpontjáról egyelőre még nem szolgáltattak pontos információkat, azonban a szervezkedés nem áll le, hiszen hétvégén, szombaton az őszi börzére várják a kilátogatókat. Az esemény helyszínéül a Nagykárolyi Elméleti Líceum tornaterme szolgál, ide október 19-én 10 órától várják a látogatókat. A szervezők tájékoztatása szerint a megszokott börzés kereskedésen kívül játéksarokkal, foglalkozásokkal, arcfestéssel és tombolával várják az érdeklődőket.

   

  Cookie